Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Olimpijska norma zadržala bi me u Zadru

Autor: Andrija Prović

18.03.2010. 23:00
Olimpijska norma zadržala bi me u Zadru

Foto: Filip BRALA



Dogodine su kvalifikacije na kojima ću trebati ispuniti normu za nastup u Londonu. Ako se moja želja ostvari, u tom bi se slučaju preselila u Hrvatsku, barem na godinu dana – kaže Tokić


Suradnja Kluba skokova u vodu Arno i Nikoline Tokić započela je u ljeto 2008. godine, a od tada, dvadesetogodišnja skakačica postala je vlasnicom čak pet zlatnih odličja sa Zimskog i Ljetnog prvenstva Hrvatske. Sjajni rezultati priskrbili su joj i titulu najbolje sportašice Zadarske županije za 2009. godinu u izboru Zadarskog lista, dok je ovotjedno Zimsko seniorsko prvenstvo Hrvatske njena prilika da se u najboljem svjetlu predstavi zadarskoj sportskoj javnosti. Danas je prvi dan natjecanja koje će na Višnjik dovesti najbolje hrvatske skakače, no, sudeći po Nikolininim prošlogodišnjim plasmanima, izvjesno je da bi tri odličja (1 m, 3 m i toranj) i dalje mogla ostati u vlasništvu KSV Arno, odnosno njihove najbolje seniorke. Njene medalje još su sjajnije ako se zna da Nikolina živi i trenira u kanadskom Montrealu te joj, blago rečeno, dalek put na natjecanja ne predstavlja nikakvu zapreku.
– U Montrealu treniram šest puta tjedno, a moji su treneri upoznati s programom rada koji mi je potreban za nastupe u Hrvatskoj. Nažalost, zbog obveza u Kanadi ne mogu češće boraviti u Zadru, no, Arno Longin je izvrstan stručnjak te mi uvelike olakšava prilagodbu na hrvatske uvjete. Premda, iskreno govoreći, uvjeti rada ovdje i u Kanadi vrlo su slični, što znači na visokoj razini – mišljenja je mlada sportašica koja uz naporne treninge na jednom, te natjecanja na drugom kontinentu, uspješno usklađuje i studij psihologije.
Zimsko prvenstvo Hrvatske jedna je od Nikolininih stepenica na putu prema jasno zacrtanom cilju – Olimpijskim igrama u Londonu.
– Nadam se da ću na Višnjiku uspjeti ponoviti rezultate iz prošle sezone, premda ne znam kakva me konkurencija očekuje. Osvojiti novo zlato u skokovima s tornja neće biti lak zadatak, ali očekujem dobar plasman na visinama od jednog i tri metra. Kad je riječ o Olimpijskim igrama to je moj najveći san. Dogodine su kvalifikacije na kojima ću trebati ispuniti normu za nastup. Ako se moja želja ostvari, u tom bi se slučaju preselila u Hrvatsku, barem na godinu dana.
Za Tokić je ovo deseta godina bavljenja skokovima u vodu, a prema njenim riječima, pristupila je KSV Arno zbog vrhunskih uvjeta rada, ali i konkurencije u Kanadi.
– Tamošnja konkurencija je mnogo jača nego u Hrvatskoj, pa je stoga i teže izboriti zapaženiji rezultat. No, to ne znači da se ovdje ne radi dobro. Najbolji primjer je moj klub koji će, ako ovako nastavi, u nadolazećim godinama imati nekoliko odličnih seniora.


 ARNO: RIJETKO VIĐENI REZULTATI




– Naš najveći cilj je da Nikolina predstavlja Hrvatsku na sljedećim Olimpijskim igrama. Ona će do tada nastupiti na svim većim natjecanjima, a ako ispuni norme, trebala bi nastupiti i na Europskom prvenstvu, odnosno Svjetskom kupu. Iako nemamo vremena za zajedničke treninge, ona na prvenstvima ostvaruje rijetko viđene rezultate. Odbacila je kudikamo bolje uvjete u Kanadi i došla nastupati za naš klub i Hrvatsku.