Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Irena Devčić stavlja mandat na raspolaganje

18.03.2012. 23:00
Irena Devčić stavlja mandat na raspolaganje


U HDZ-u ne očekuju da bi Devčić mogla ponuditi išta drugo do neopozivu ostavku što smatraju logičnim postupkom nakon raskida koalicije


Županijska skupština u četvrtak bi, drugi put u ovom sazivu, trebala promijeniti predsjednika, odnosno, u ovom slučaju – predsjednicu. Po koalicijskom dogovoru, mjesto predsjednika Skupštine pripalo je HSS, no ova je stranka koncem veljače raskinula koaliciju s HDZ-om. Od početna četiri partnera pod HDZ-ovim koalicijskim kišobranom ostali su još HSP i HSU. HSLS je, naime, koaliciju napustio još 2010.
Ostavka ili glasovanje o povjerenju?
Aktualna predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić (HSS) koja je na tom mjestu prije dvije godine zamijenila Vladimira Kovačevića, u trenutku raskida koalicije je najavila kako će na ovoj sjednici Županijske skupštine mandat predsjednice staviti na raspolaganje.
– Očekujem da će biti izabran novi predsjednik što, naravno, ovisi o Klubu vijećnika HDZ-a, rekla je prije gotovo mjesec dana Irena Devčić, potpredsjednica ŽO HSS-a Zadarske županije.
Obrazlažući istupanje iz koalicije predsjednik županijskog HSS-a Josip Zubović tada je rekao kako je koalicija tijekom posljednje dvije godine bila mrtvo slovo na papiru. Božidaru Kalmeti, koji je kao županijski predsjednik HDZ-a bio i potpisnik koalicijskog sporazuma sa strane jačeg partnera, zamjeren je izostanak komunikacije, dok je potpredsjedniku županijskog HDZ-a Željku Lončaru zamjerena medijska izjava na račun HSS-a iz koje proizlazi da su HSS-ovci ucjenjivali HDZ, a osobito mu je zamjereno što nije ponudio demanti spomenute izjave.
Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Željko Lončar je potvrdio kako je od predsjednice Skupštine primio službeni dopis u kojem ona najavljuje kako će mandat predsjednice staviti na raspolaganje HDZ-u. Zbog ovakve formulacije dopisa u HDZ-u su u ovom trenutku u dvojbi hoće li se na sjednici glasovati o povjerenju predsjednici Skupštine ili će ona, kao što je to u ožujku 2010. učinio Vladimir Kovačević, podnijeti neopozivu ostavku.
– Ukoliko predsjednik Skupštine podnosi neopozivu ostavku, o tome se ne glasuje, već Skupština samo donosi zaključak o prihvaćanju ostavke nakon čega se glasuje o novom predsjedniku, a prijedlog mogu dati Odbor za izbor i imenovanja, klubovi vijećnika i trećina vijećnika. Predsjednik se izabire kvalificiranom većinom, što znači da je potrebno da za prijedlog glasuje minimalno 23 vijećnika, pojašnjava Lončar koji međutim, prije sam sjednice, ne želi prejudicirati hoće li Devčić ponuditi neopozivu ostavku ili glasovanje o povjerenju.
U HDZ-u, ipak, ne očekuju da bi Devčić mogla ponuditi išta drugo nego neopozivu ostavku što smatraju logičnim postupkom nakon raskida koalicije.
– Bude li se ipak glasovalo o povjerenju HDZ će imati stav, odgovara Lončar koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika Odbora za izbor i imenovanja.


HDZ-ove ruke u nuždi




Na pitanje koga će HDZ predložiti kao sljedećeg predsjednika ili predsjednicu Skupštine Lončar odgovara kako unutar stranke o tome još nije donesen stav. Iako se HDZ-ova koalicija, strogo uzevši, „stanjila” na upravo 23 ruke, nema razloga sumnjati u „prolaz” njihovog prijedloga. Naime, HDZ ima 20 mandata, a od preostala tri – dva pripadaju HSP-u, a jedan HSU. U slučaju nužde nema razloga očekivati kako ovaj ili neki drugi HDZ-ov prijedlog ne bi podržali bivši članovi HSLS-a Branka Perinčić i Mate Fabijanić ili primjerice vijećnici SDSS-a Veselko Čakić i Dušan Zelić, te Dušan Oluić iz DPS-a, tim više što na istoj sjednici treba biti donesena izmjena Statuta kojom se reguliraju prava nacionalnih manjina na području Zadarske županije na intoniranje himne, isticanje zastave i upotrebu simbola. Vladimir Kovačević koji se s HSS-om razišao također nema razloga ne podržati prijedlog HDZ-a.


S kime će Dražen Perica?


Kad je u pitanju Dražen Perica, vijećnik HSS-a u kvoti HSP-a, ovo bi pitanje moglo pokazati koji je njegov politički izbor. Perica je nedavno za naš list izjavio kako je još uvijek član HSS-a, no čini se kako nije osobito blizak s aktualnim vodstvom stranke s obzirom da je, po vlastitim riječima, za raskid koalicije saznao iz medija. Perica je u Skupštinu ušao kao zamjena za HSP-ovog vijećnika Jozu Dragića. U posljednjih godinu dana HSS i HSP imali su zajednički Klub vijećnika, a u trenutku HSS-ovog izlaska iz koalicije s HDZ-om, HSP-om i HSU-om, predsjednik županijskog HSP-a Ivan Miličević, koji je i sam vijećnik u Županijskoj skupštini, Perici je ostavio na volju hoće li mandat nastaviti kao član HSS-a, HSP-a ili kao nestranački vijećnik, napominjući kako HSP neće povlačiti pitanje njegove zamjene.