Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Knez u Kazahstanu na prijemu kod Nazarbajeva

18.03.2012. 23:00
Knez u Kazahstanu na prijemu kod Nazarbajeva


Biogradski gradonačelnik u kazahstan je otputovao kako bi nazočio generalnoj konferenciji o nuklearnom razoružanju


Ivana Kneza, gradonačelnika Biograda na Moru, jučer je u prijateljskom i radnom posjetu u Kazahstanu primio ministar vanjskih poslova Kanata Saudabajev. U sklopu visokog izaslanstva asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), danas bi u glavnom gradu Astani, posljednjeg dana boravka u ovoj državi, ako vremenski uvjeti na samoj granici Sibira dopuste, trebao nazočiti na prijemu kod “Oca kazahstanske nacije”, Nursultana Nazarbajeva.
– Na poziv državnog vrha u Kazahstanu nazočimo na otvaranju treće podružnice najveće svjetske nevladine asocijacije Gradonačelnici za mir te na generalnoj konferenciji o nuklearnom razoružanju, rekao je Ivan Knez, dopredsjednik asocijacije koja danas broji 5.158 učlanjenih gradova iz 153 zemlje i regije sa svih kontinenata.
 Nazarbajev je na vlasti u Kazahstanu već 21 godinu, od propasti SSSR-a. Upravo je stabilnost glavni moto politike kojom je ovaj 70-godišnji političar u dvadesetak godina na vlasti uspio privući više od 150 milijardi dolara investicija u Kazahstan, državu gdje se spajaju Europa i Azija.
– Nazarbajev je raspad Sovjetskog Saveza prihvatio bez ikakvog rata. Od početka je imao viziju budućeg Kazahstana. Nijedan državnik iz tranzicijskih zemalja nije za godinu dana nakon nezavisnosti napisao viziju razvoja države u idućih 30-ak godina. On je to napisao u svojoj knjizi, govori Knez.
Posljednjih 15 godina Nazarbajev je uspio spriječiti međureligijske i etničke sukobe u državi koja ima više od 30 etničkih skupina i religijskih zajednica. Danas je za zapadne države, unatoč svojim problemima, glavni partner za suradnju i razvoj stabilnosti u središnjoj Aziji. Dakako, i veliki turistički potencijal, naročito za Hrvatsku, navodi biogradski gradonačelnik.
Prethodno je u gradu Semiju na spektakularnoj manifestaciji, s oko 10.000 sudionika, otvoren mramorni spomenik na kojem je na kazahstanskom, ruskom i engleskom jeziku napisano “Gradonačelnici za mir”.
Inače, prošla je 21 godina otkada je zatvorena najpoznatija svjetska lokacija nuklearnih proba, kazahstanska “Nevada” u Semiju, sinonimom za ljudsku tragediju nesagledivih razmjera
– Od 1949. do 1989., stanovnici nekadašnje sovjetske pokrajine Semipalatinska živjeli su u zastrašujućoj sjeni oblaka u znaku gljiva, podsjećaju Kazahstanci.
Tada je najmanje 450 nuklearnih eksplozija, što atmosferskih što podzemnih isprobano na ovom još kontaminiranom području. Iako to uopće nisu znali, preko 200.000 seljana pretvoreno je u pokusne kuniće dok su znanstvenici proučavali potencijale i opasnosti nuklearnog oružja.


Borat “najpoznatiji” Kazahstanac




Kazahstan je površinom najveća među bivšim sovjetskim republikama nakon Rusije, ujedno i deveta najveća zemlja na svijetu, pedeset puta veći od Hrvatske. Doduše, slabo je naseljen, pa u tako velikoj zemlji živi tek oko 16 milijuna stanovnika. Iako je Kazahstan dao mnoge vrle sinove, svijetu je najpoznatiji izmišljeni Borat Sagdijev.