Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najbolje ocijenjeno ulje Jakova Ćurka

Autor: Branko Božić

18.03.2013. 23:00
Najbolje ocijenjeno ulje Jakova Ćurka

Foto: Branko BOŽIĆ



U jakoj konkurenciji u kojoj je sudjelovalo pedesetak maslinara i uljara s područja općina Privlaka, Vrsi i Vir te gradova Nina i Zadra, mladi i perspektivni ninski maslinar Jakov Ćurko s osvojenih 90 bodova zasluženo je prigrlio prvu nagradu struke na tradicionalnom četvrtom po redu ocjenjivanju maslinovih ulja održanom u privlačkoj školi.
Stručnjaci zadarske Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja “Olea”, koji su obavili senzorsku analizu svih ulja dospjelih na ovu manifestaciju drugo mjesto sa 85 bodova dodijelili su Josipu Joki Božiću Kalebićovom iz Vrsi, a treće mjesto njegovom bratu Ivanu Božiću s osvojena 84 boda.
U ovakvim manifestacijama i gosti koji su pratili natjecanje, također su sudjelovali u kušanju i proglašenju najboljih ulja. Tako je po ocjeni publike prvo mjesto sa 26 glasova osvojio Ivan Šalov iz Nina, druga je sa 24 boda bila Katarina Vuksan Ćusa dok je treće mjesto s osvojenih 20 bodova pripalo mladom maslinaru Eniju Vukiću iz Vrsi. Pobjednicima su nagrade te medalje, plakete i replike čuvene privlačke srednjovjekovne crkvice sv. Vida uručili predsjednik Udruge privlačkih uljara, maslinara i vinogradara Boris Bore Glavan i njegova pomoćnica Ivana Mustać. Priznanje je uručeno i predsjedniku zadarske “Olee” Tihomiru Ivanovu. Nagrađeni maslinari i uljari istaknuli su da priznanja doživljavaju kao čast, ali i obvezu da se još više potrude na popularizaciji i razvoju uljarstva i maslinarstva na širem ninskom području.