Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrhovni sud potvrdio kaznu od pet godina Krajiškom vampiru

Autor: Suzana Bandić

18.03.2013. 23:00
Vrhovni sud potvrdio kaznu  od pet godina Krajiškom  vampiru

Foto: Zvonko KUCELIN



Munjes je nogama i kundakom puške istukao Duju Pešuta, a potom ga i ugrizao za vrat, govoreći da će mu se “napiti ustaške krvi”. Nakon toga mu je izvukavši bajunetu iz čizme zarezao vrat i pio krv, nastavivši ga udarati kundakom po glavi i vikati kako se “ustaše i zmije jedino tako mogu uništiti”


Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Splitu bivšem milicajcu SAO Krajine Nikoli Munjesu (42) iz Korlata  kojom je zbog ratnog zločina u Perušiću kraj Benkovca 1991. godine osuđen na pet godina zatvora.
Krajiški vampir, kako je prozvan u medijima jer je zarobljenom Hrvatu Duji Pešutu u rujnu 1991. godine na području sela Perušić kraj Benkovca, kao pripadnik milicije tzv. Republike srpske Krajine zarezao bajunetom vrat i polizao krv te da je sudjelovao u prijetnjama i fizičkom zlostavljanju mještana hrvatske nacionalnosti.
Martićevcu se najprije sudilo na zadarskom Županijskom sudu u odsutnosti. Izrečeno mu je devet godina zatvora, a ta je kazna potvrđena u ponovljenom postupku koji je zatražio, ali je Vrhovni sud „spis” vratio na ponovno suđenje.
Na splitskom sudu ponovljen je cijeli postupak protiv Munjesa. Sudsko vijeće za ratne zločine ocijenilo je kako je dokazana krivnja Nikole Munjesa, ali je mu je ublažilo kaznu stavivši van snage dio presude o sankciji u trajanju od devet  godina i dosudilo mu nižu kaznu. Vrhovni sud u cijelosti je potvrdio presudu splitskog sudskog vijeća kojim je presjedao sudac Bruno Klein.