Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadar, Biograd i Nin utonuli u mrak

18.03.2016. 23:00
Zadar, Biograd i Nin utonuli u mrak


Trg Petra Zoranića u Zadru, područje čitavog grada Biograda i povijesna jezgra grada Nina utonuli su u subotu točno u 20.30 sati u mrak. Razlog nije bila nestašica struje, nego hvalevrijedna inicijativa. Naime, ova tri grada u Zadarskoj županiji priključili su se akciji Sat za planet Zemlju, gašenjem rasvjete na sat vremena te su tako, zajedno s brojnim gradovima diljem Hrvatske, ali i svijeta, na sat vremena utonuli u mrak.
Osim, javne rasvjete, svjetla su pogašena i u brojnim tvrtkama, te domaćinstvima na području ovih gradova.
Akciju je desetu godinu za redom organizirala WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode.
Sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja!
Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo.
I dok je Zadar ove godine svjetla odlučio ugasiti na Trgu Petra Zoranića, Biograd je na inicijativu Savjeta mladih rasvjetu pogasio na cijelom području grada. Uz gašenje rasvjete biogradski Savjet mladih na zapalio je lampione ispred gradske uprave kako bi na simboličan način ukazali na klimatske promjene i globalno zatopljenje koje je i tema ovogodišnjeg “Sata za planet Zemlju”.
Biograd je u ovoj akciji među gradovima veteranima, a svjetla su prvi put pogasili još 2009. godine, kada se i Hrvatska prvi put priključila ovoj inicijativi.
Iako prvi put tek ove godine, Nin je također pokazao svoju osviještenost te su svjetla pogašena u čitavoj povijesnoj jezgri grada.
 Kako je poznato, Nin kao Europska destinacija izvrsnosti već je prepoznata po njegovanju održivog razvoja sukladno ekološkim načelima posebno od 2010. od kada je ušla u europsku EDEN mrežu, kroz Projekt Eko park Ninska laguna, uređenja prostora u skladu sa održivim razvojem, do oblikovanja novih turističkih proizvoda kojima su prirodne atrakcije i zaštita NATURA 2000 i zaštita ptica jako važne te raznih ekoloških akcija.