Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dočasnici moraju biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima

Autor: Siniša Klarica

18.04.2009. 22:00
Dočasnici moraju biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nekadašnji pripadnici Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović-Gavran” Šepurine (SG SOD “D. T. – GAVRAN”) u subotu su u Petrčanima obilježili drugu godišnjicu osnivanja svoje Udruge. Nekadašnji vojni instruktori obilježili su i 15. godišnjicu od osnivanja postrojbe koja je, ne samo udarila temelje profesionalizaciji Hrvatske vojske nego je, i među prvima primijenila najviše standarde obuke vojnika NATO-a.
SG SOD “D. T. – GAVRAN” je postrojba koja je osnovana 17. travnja 1994. godine u Šepurinama kod Zadra. Središte je osobno otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Postrojba je dobila ime po heroju Domovinskog rata Damiru Tomljanoviću-Gavranu koji je poginuo 1994. na Velebitu.
Obraćajući se nazočnima u Lovačkom domu u Petrčanima, predsjednik Udruge Željko Turić ponovio je riječi generala Ante Gotovine, osnivača postrojbe i kazao kako stvaranje visokoprofesionalnog i autoritativnog dočasnika mora biti takvo da kasnije oni budu primjer podređenima i uzdanica nadređenima.
– Ponosni smo i što je Središte osobno otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Do završnih ratnih operacija razne obuke u SG SOD “D.T. – GAVRAN” završilo je više od tisuću vojnika, dočasnika i časnika, koji su stečeno znanje i iskoristili u stvarnim ratnim operacijama i time u svojim postrojbama bitno utjecali na samo izvođenje povjerenih im ratnih zadaća. Bila je to postrojba kojom se Hrvatska vojska ponosila te je predstavljena mnogim stranim vojnim izaslanstvima koja su dolazila u posjet Hrvatskoj vojsci, rekao je Željko Turić dodajući da se njeni pripadnici dostojno sjećaju svojih poginulih suboraca: Nenada Župana, Nikole Prolića, Željka Botha te Damira Tomljanovića-Gavrana.
Danas je pravna sljednica SG SOD-a Bojna za specijalna djelovanja (BSD) koja je nastala spajanjem SG SOD-a, Središta za obuku izvidnika diverzanata i 1. hrvatskog gardijskog zdruga. U ime BSD-a skupu je nazočio zapovjednik ove postrojbe brigadir Nikola Županić. Ovom prilikom on je pozvao sve članove udruge da posjete Udbinu gdje će se od 9. do 26. rujna ove godine održati najveća vojna vježba specijalnih postrojba zemalja NATO-a na koju će, kao promatrači, biti pozvane i zemlje iz susjedstva.
Svečanosti je nazočio i župnik Udbine fra Nedjeljko Knezović jer pripadnici udruge, između ostalih aktivnosti, sudjeluju u projektu memorijalnog centra svih hrvatskih žrtava kroz povijest. Također, svečanosti su nazočili i pripadnici Udruge specijalne policije Poskoci iz Zadra na čelu s predsjednikom Ivicom Kapetanovićem.