Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najelitnija postrojba Hrvatske vojske

Autor: Siniša Klarica

18.04.2010. 22:00
Najelitnija postrojba Hrvatske vojske


Članovi Udruge Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović Gavran ovog vikenda obilježili su 16. godišnjicu postrojbe i 3. godišnjicu svoje udruge. Obilježavanje je počelo dobrovoljnim darivanjem krvi na Odjelu za transfuziju Opće bolnice Zadar, a središnji dio proslave održan je u Udbini. Time je dana podrška gradnji Crkve hrvatskih mučenika koja bi trebala biti završena 11. rujna ove godine.
Svetu misu za sve poginule branitelje održao fra Nediljko Knezović. Fra Knezović je rekao da su branitelji danas izloženi raznim podmetanjima, omalovažavanjima, zatvaranjima, ali ne smiju sustati, jer su mnogi dali svoje živote za ideale koji danas trebaju okupiti branitelje i sačuvati istinu, kako o Domovinskom ratu tako isto i o veličini žrtve onih koji su dali svoje živote. Nekadašnji vojni instruktori će tad kao i prošle godine, hodočastiti sa suborcima iz drugih postrojbi od Krivog Puta – Senj (mjesto rođenja i ukopa Damira Tomljanovića-Gavrana) do crkve na Udbini.
Nakon mise i obilaska Crkve hrvatskih mučenika u mjestu Visuć održana je svečana sjednica na kojoj je predsjednik udruge Željko Turić ponovio činjenice da je osnivač postrojbe general Ante Gotovina i da postrojba nosi ime poginulog heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića-Gavrana.
– Postrojbu je službeno otvorio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je dva puta posjetio našu postrojbu. Nije bilo hrvatskog generala koji barem jednom nije posjetio postrojbu, a gotovo svi visoki dužnosnici 90-ih su posjetili postrojbu. U međunarodnim vojnim susretima naša postrojba je predstavljena kao najelitnija postrojba Hrvatske vojske. Danas, slijednica naše postrojbe je najelitnija postrojba HV-a Bojna za specijalne namjene. Svaka od naših postrojbi ima svoj dan, a Dan hrvatskih mučenika je dan sviju nas. Također, ističemo da se udruga uključila i u civilno funkcioniranje sudjelujući u raznim humanitarnim akcijama, rekao je između ostalog Željko Turić.