Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

HSU: Drugi stup je izmanipulirao građane

Autor: Nives Rogoznica

13.11.2008. 23:00
HSU: Drugi stup je izmanipulirao građane

Foto: Vedran SITNICA



Prvih 115 umirovljenika kojima su rješenja za mirovinu dostavljena po osnovi drugog mirovinskog stupa, dobili su 70 kuna temeljem izdvajanja za drugi stup. Tko će snositi odgovornost?
U Hrvatskoj stranci umirovljenika protive se najavljenoj reformi zdravstva i podržavaju najavu štrajka Hrvatskog liječničkog sindikata.
Pitanje participacije
– Nitko od promotora takozvane zdravstvene reforme ne govori o tome hoće li participacija i dopunsko osiguranje biti fiksni trošak ili će rasti, a mi smo uvjereni da je to harač na najsiromašnije, kazao je na jučerašnoj konferenciji za novinare predsjednik zadarskog GO HSU Duško Vuković, ocjenjujući reformu “nekompetentnim tumaranjem po materiji zdravstvenog osiguranja”, te podsjećajući kako je u koalicijski sporazum između HSU i HDZ-a ušlo i ukidanje participacije za starije građane.
– 470.000 umirovljenika i branitelja plaćat će participaciju ili obvezno dopunsko osiguranje, a za dvije godine će se ta brojka popeti na preko 700.000. U Zadru je danas 16.000 umirovljenika, a za dvije godine će ih biti 27.000 koji je plaćati participaciju ili dopunsku karticu, kazao je Vuković.
– Prvih 115 umirovljenika kojima su rješenja za mirovinu dostavljena po osnovi drugog mirovinskog stupa, dobili su 70 kuna temeljem izdvajanja za drugi stup. To je podatak koji mora dizati na uzbunu. Amerikanizacija kao obrazac vođenja državne politike sve više polarizira naše društvo na bogate koji postaju sve bogatiji i socijalne slučajeve. Mirovinska reforma donesena pod pritiskom MMF-a i predložena zdravstvena reforma samo su još jedan dokaz voluntarističkog pristupa temeljnim stupovima socijalne države. Gdje je odgovornost Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji je postao samo obična transmisija vlasti, a ne mjesto gdje se kreira i vrši konsolidacija mirovinskog sustava? Tko će snositi odgovornost za ovo što se upravo dogodilo umirovljenicima koji su otišli u mirovinu po osnovi prvog i drugog stupa? Mnogi od njih koji su imali između 40 i 50 godina su izmanipulirani, kazao je predsjednik ŽO HSU Zadarske županije Branislav Jelenić, navodeći kako će od saborskog zastupnika i predsjednika HSU Silvana Hrelje zatražiti pokretanje saborske rasprave i tražiti da se novac kojeg su ovi umirovljenici izdvajali kroz drugi stup prebaci u prvi stup i da im se mirovina izračuna po toj osovni.
Umirovljenici ponovo zakinuti
Naime, kako je pojasnio član zadarske HSU Boris Frakin, umirovljenici koji su uplaćivali u drugi mirovinski stup nemaju prema Zakonu o dodatku na mirovinu pravo na taj doodatak.
– Uvijek se nađe načina kako umirovljenicima oduzeti ono što su mukotrpno stekli, uključujući i dodatak na mirovinu, a poslodavce se ne dira. Što je s 250.000 radnika koji primaju minimalne plaće, a ostalo ispod stola? Što država poručuje takvim poslodavcima? Gdje su USKOK i Državni inspektorat? Država zbog neplaćanja poreza gubi 3,5 milijarde kuna. To je kriminal, ali država umjesto udara po kriminalu, udara po siromašnima i nemoćnima,dodao je Vuković.


 BOŽIĆNICA “VISI” U ZRAKU


– Božićnica za umirovljenike još uvijek visi u zraku, odgovorio je Branislav Jelenić na pitanje o sudbini umirovljeničkih božićnica nakon najave premijera Sanadera o “stezanju remena” u vidu neisplate božićnica za državne službenike.
– Iz središnjice HSU su izvijestili kako se Silvano Hrelja sastao s premijerom Sanaderom i potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i kako je iznos božićnica načelno dogovoren, ali konkretnog rješenja još nema, dodao je.
Gradska i županijska organizacija HSU još su prije petnaestak dana pozvale općine i gradove u Zadarskoj županiji da umirovljenicima na svojem području isplate božićnice prema proračunskim mogućnostima.
– Javili su nam se iz jedne od najsiromašnijih općina; iz Općine Kolan i kazali kako oni već isplaćuju božićnice umirovljenicima i kako će to činiti i dalje, izvijestio je Vuković,
U Zadarskoj županiji, inače, božićnicu umirovljenicima isplaćuje i Grad Pag, dok se u Općini Vir umirovljenici, ali i drugi građani, mogu javiti na natječaj putem kojeg mogu ostvariti pravo na potporu.