Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Križna postaja u svakom zaseoku

18.04.2011. 22:00
Križna postaja u svakom zaseoku


U okviru korizmenog vremena i svetkovanja blagdana Cvjetnice te u okviru priprema za najveći nadolazeći kršćanski blagdan Uskrs, u organizaciji mještana i vjernika Rtine i njihovog župnika, dekana ražanačkog dekanata don Damira Juričina, u nedjeljnim poslijepodnevnim i večernjim satima upriličena je šesta po redu tradicionalna korizmena vjernička pobožnost križnog puta.
Križni put započeo je okupljanjem na dogovorenom mjestu kod prve postaje u Miletićima u blizini Paškog mosta. Nakon kratke molitve vjernička povorka uputila se na 10 kilometara dugačak put prema cilju do mjesne župne crkve sv. Šimuna Bogoprimaoca. Pješačilo se sjevernije od naselja kamenitom stazom kroz područje zvani Kras. Nakon Miletića uslijedile su postaje Benići, Stošići, Tabari, Pakasi, Vrankovići, Miočići i druge, a kod kuća Perkovića kolona u kojoj su mladi Rtinjani cijelo vrijeme na rukama nosili križ prešla je cestu Ražanac-Pag te nastavila starim putem kroz polje južnije od mjesta.Broj sudionika pokorničke pobožnosti iz postaje u postaju sve je više rastao. Na postajama se molilo i pjevalo, a budući da je put bio dugačak, između postaja molila se i krunica.
Nakon četiri sata pješačenja prošavši svih 14 postaja povorka je stigla na odredište, u svetište sv. Šimuna Bogoprimaoca. Završnu kratku propovijed na kraju je održao nadžupnik don Damir Juruičin.
– Ovom pobožnošću obogatili smo se duhovno i okrijepili da možemo kroz život ići još jače i snažnije. Današnjim blagdanom Cvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodina Isusa Krista ulazimo u Veliki tjedan. Ako korizma završava s grobom, prahom i pepelom, onda je to besmislje ljudskog života. Smrt Isusova nije bila nešto tajno i sakrito, nego javno i transparentno i njoj su nazočili brojni narodi ondašnjeg vremena Židovi, Rimljani, Grci i ostali koji su došli gledati Sina božjega koji je bio ubrojen u zločince. Njegovu smrt najavili su proroci još 700 do 800 godina prije dana pogubljenja. Tukli su ga, bičevali, pljuvali i ponizili ali on nije vikao i zapomagao. Na taj način je pokazao veličinu Božje ljubavi. Bogu je stalo do svakog čovjeka bio on grješnik ili svet. Jednom riječju, Kristovo uskrsnuće je naše uzdignuće, rekao je uz ostalo don Damir Juričin.