Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Domaće priče za domaće ljude

18.04.2012. 22:00
Domaće priče za domaće ljude


Prostorija na katu doma zapravo je postala pravi “dnevni boravak” u kojem su pisci u ugodnoj i opuštenoj atmosferi podijelili svoje najbolje priče s brojnim korisnicima zadarskog Doma za starije i nemoćne osobe


U sklopu manifestacije promicanja čitanja “Zadar čita”, u zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe na Sfingi za štićenike doma je održano čitanje humoristične proze i dijalektalne poezije na kojem je sudjelovala Književna udruga ZaPis te Ana Trninić i Jure Zekanović.
Manifestacija “Zadar čita” traje već petu godinu, a kako je od ove godine i službeni dio sveobuhvatnih Županijskih dana 2012., glavni pokrovitelj je Zadarska županija. Na ovoj jedinstvenoj petogodišnjoj manifestaciji promicanja čitanja koju organizira Gradska knjižnica sudjeljuje 17 institucija iz Zadra, 29 osnovnih i srednjih škola te deset narodnih knjižnica.
Igor Eškinja iz udruge ZaPis čitajući ulomke iz filipjanske priče “Teta Piccola” dobrano je razveselio nazočne štićenike doma treće životne dobi koji su na trenutak zaboravili na teret svojih godina i na sve ono što one donose. Publika se oduševila britkim humorom ovoga pisca.
Vrijedna čuvarica “lipih domaćih riči” Ana Trninić čitala je poeziju s iškom besidom, nostalgičnim iškim dijalektom. U vremenu u kojem je engleski jezik tako globalno zahvatio zemlje svijeta očuvanje vlastite književne baštine na domaćem dijalektu gromoglasnim pljeskom prepoznali su nadasve pozorni i vidno zadovoljni slušatelji.
Jure Zekanović je čitao jednu od 12 priča iz svoje knjige “Jurčekove dogodovštine” koje gotovo dokumentarno prikazuju slike iz Jurina djetinjstva u njegovoj Krnezi, mjestašcu između Bokanjca i Ražananca. Mnogi slušatelji potom su se glasno prisjetili svojih mladenačkih dogodovština.
Fleksibilnost tema vješto prilagođena ljudima treće životne dobi, opuštena i prijateljska atmosfera zaista su stvorile rijetko viđen ambijent. Prostorija na katu doma zapravo je postala pravi “dnevni boravak” u kojem su pisci u ugodnoj i opuštenoj atmosferi podijelili svoje najbolje priče s brojnim korisnicima zadarskog Doma za starije i nemoćne osobe.
Moderator manifestacije je bio Robert Nezinović, predsjednik Udruge zadarskih pisaca ZaPis. Radi se o udruzi u kojoj pisci i pjesnici žele svoj rad predstaviti i široj publici na zajedničkim druženjima.
– Radimo na nekonvencionalnim pristupima književnosti. Imamo niz zanimljivih ideja, prije svega za različite književne susrete i radionice, naglasio je Nezirović pozvavši sve tko god ih želi vidjeti na djelu ili podijeliti s njima svoje književne uratke, kako su im vrata zadarske Gradske knjižnice otvorena svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu.