Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Osuđeni pa nakon gotovo devet mjeseci pušteni na slobodu

18.04.2012. 22:00
Osuđeni pa nakon gotovo devet mjeseci pušteni na slobodu


Riječ je o Slobodanu Amiću, Peri Kukiću i Stevi Amiću koji su osuđeni na po godinu i pol dana zatvora, dok je Milan Đurđević trećeoptuženi u ovoj “priči” osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana. Iako su bili optuženi zbog pokušaja ubojstva, osuđeni su za nanošenje teških tjelesnih ozljeda


Iako su se optužnicom teretili za pokušaj ubojstva četvorica Roma iz okolice Pakraca jučer su na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 33-godišnjem Galovčaninu Jurici Gulanu te su osuđeni na zatvorske kazne, ali i odmah nakon izricanja ove nepravomoćne presude su pušteni na slobodu, jer su u pritvoru zadarskog Istražnog centra proveli nešto manje od devet mjeseci.
Riječ je o Slobodanu Amiću (33), Peri Kukiću (28) i Stevi Amiću (43) koji su osuđeni na po godinu i pol dana zatvora, dok je Milan Đurđević (30), iako trećeoptuženi u ovoj “priči” osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana.
Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, je naglasio kako dokaznim postupkom nije utvrđeno kako je riječ o kaznenom djelu pokušaja ubojstva za što su četvorica iz okolice Pakraca bila optužena, već je dokazano kako je riječ o kaznenom djelu nanošenja teških tjelesnih ozljeda Jurici Gulanu.
– Nije sporno da su sva četvorica u tome sudjelovala, a prvi je udario prvooptuženi Slobodan Amić. Svi zajedno Gulanu su zadali osam udaraca slabijeg i srednjeg intenziteta. Svaka od ovih ozljeda u svojoj naravi, kako su potvrdili i vještaci medicinske struke predstavlja laku tjelesnu ozljedu, ali u svom zbiru radi se o teškoj tjelesnoj ozljedi – pojasnio je sudac Babić.
Sudac nije naveo je li bilo olakotnih okolnosti pri izricanju visine zatvorske kazne, ali je rekao kako je u otegotne okolnosti uzelo u obzir višestruku osuđivanost sve četvorice optuženih te je zbog toga Milan Đurđević osuđen na najmanju zatvorsku kaznu jer je do sada, kako je rekao sudac Babić “samo četiri puta kažnjavan što je Sudsko vijeće uzelo u obzir”.
Naime, njihova je kaznena evidencija duga 14 stranica. A, tu ima sveukupno 70-ak kaznenih djela: od krađa, teških krađa, razbojstava, prijetnji, krivotvorenja isprava, napada na policajce, utaje pa čak i otmice.
 Prema optužnici, koju je u ovom slučaju zastupao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Radovan Marjanović, podsjećamo, četvorica prijatelja su osuđena jer su 11. srpnja prošle godine na cesti u blizini mjesta Gorica napala Gulana jer je on prema njihovim tvrdnjama, svojim “fiat puntom”, pretekao njihov kombi i prepriječio im put. Pretukli su ga i pobjegli pred očima njegove obitelji.