Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Božo Jusup i njegova unuka na sudu zbog pogodovanja vjerovnicima

Autor: Suzana Bandić

18.04.2013. 22:00
Božo Jusup i njegova unuka na sudu zbog pogodovanja vjerovnicima

Foto: Adam VIDAS



Na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru jučer su sjeli nagrađivani zadarski gospodarstvenik Božo Jusup (75) i njegova unuka Božena Grdović (31) zbog optužbi da su pogodovali vjerovnicima. Osim djeda i unuke, tuženo je i Trgovačko društvo Marituna u vlasništvu Bože Jusupa. No prije nego je sudski postupak započet, na zahtjev Jusupova odvjetnika Karla Surića, ročište je odgođeno. Surić je, naime, od suca Domagoja Kurobase zatražio razuman rok za pripremu obrane budući da je svega nešto ranije dobio punomoć od Jusupa za zastupanje. S odgodom su se složili Rea Atelj, braniteljica Božene Grdović kao i Siniša Katić, odvjetik angažiran za zastupanje interesa TD Marituna.
Jusup i njegova unuka optuženi su temeljem kaznene prijave koju je protiv njih podnijela zadarska policija još 2011. godine. Službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Jusupa i njegovu unuku su prijavili zbog pogodovanja vjerovnicima, Jusupa kao diretkora, a njegovu unuku kao komercijalisticu “Maritune”. Tvrtka Marituna d.o.o. bila je od studenog 2010. godine u stečaju, a policija ih sumnjiči da su, iako znajući da im je žiro-račun u blokadi, izbjegli plaćanje preko žiro-računa i zaključili 50-ak ugovora u cesiji. Ukupna vrijednost tih ugovora prema informacijama policije iznosila je oko 700 tisuća kuna čime su druge vjerovnike stavili u povoljniji položaj u odnosu na Ministarstvo financija.
Ne krijući probleme u poslovanju tvrtke zadarski gospodarstvenik Božo Jusup tada je rekao kako svu krivnju glede provedenih cesija prihvaća bez ikakve rezerve.
– Ako je to grijeh, ja ga prihvaćam. Novac je isključivo uložen za potrebe posla. Umjesto da nam brodovi stoje, nabavili smo gorivo, hranu i ostale potrepštine za naše ribare kako bi mogli nastaviti raditi – pojasnio je tada Jusup dodavši kako se plaćanjem u cesiji zapravo pokušalo spasiti tvrtku i radna mjesta.
Suđenje se nastavlja.