Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U turističkoj sezoni moguće su “morske” nesreće

Autor: Siniša Klarica

18.04.2013. 22:00
U turističkoj sezoni moguće su “morske” nesreće

Foto: Marin GOSPIĆ



Pred ulazom u zadarsku luku, na trajektu Jazine izbija požar u jednom od vozila. Dolazi do eksplozije spremnika za gorivo, a vatra se velikom brzinom širi na okolna vozila među kojima je auto-cisterna s 10.000 litara dizela što dodatno prijeti onečišćenju mora. Ugroženi su posada, putnici i vozila te hitno treba pripremiti i izvršiti evakuaciju, napose ozlijeđenih. Bio je to znak za uzbunu svima koji se bave spašavanjem na moru, a cilj je bio ozlijeđene i osobe koje su upale u more, predati hitnoj medicinskoj pomoći čija su vozila čekala na gatu. U akciju se uključio i vatrogasni brod JVP Grada Zadra koji je također sudjelovao u gašenju požara na trajektu.
Združeno djelovanje
Tako otprilike glasi početak jučerašnje vježbe zaštite i spašavanja More i sigurnost. Početak vježbe proglasio je župan Stipe Zrilić, a cilj vježbe bila je provjera sposobnosti kako županijskih, tako i državnih spasilačkih snaga. Tako se moglo vidjeti združeno djelovanje Lučke kapetanije Zadar čiji je predstavnik zapovijedao akcijom, državne interventne vatrogasne postrojbe, Gorske službe spašavanja, Hitne pomoći. Vježbu je pratio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić. Perinić je rako da su ovakve vježbe na trgu združenog djelovanja svih snaga zaduženih za spašavanje.
– Odrađena je zadaća koja je vrlo moguća i tijekom turističke sezone. Mi smo maritivna zemlja i u tolikoj koncetraciji ljudi u turističkoj sezoni, moguće su ovakve nesreće. Osim snaga koje su izravno sudjelovale u vježbi, te žurnih službi kao što su hitna pomoć i policija, vidljiva je i potreba sudjelovannja ostalih službi, napose na sanaciji terena. Sve to kako bi se nastavili dičiti ne samo faktorom sigurnosti našeg priobalja nego i čistoće i zaštite okoliša, rekao je prvi čovjek DUZS-a.
Igra gluhih telefona
Perinić ipak nije zadovoljan igrom gluhih telefona na relaciji DUZS- vatrogasci, ali i situacijom koja se pokazala nakon zadnjih poplava. Naime, pokazalo se da su stožeri za zaštitu i spašavanje u mnogim hrvatskim jedinicama lokalne samouprave, tek mrtva slova na papiru.
– Stoga je u pripremi Zakon o civilnoj zaštiti koji će naglasak dati na zapovjedništva Civilne zaštite. Tako će, kaže Perinić, biti više operativnosti, a manje administriranja što će povećati učinkovitost. Istina, bilo je i govora da neki standardni operativni postupci djelovanja nisu usklađeni i dorađeni, ali je to proces koji traži stalnu nadopunu jer se ne mogu predvidjeti sve situacije. No mi smo pokazali i bez toga svoju učinkovitost, napose u gašenju požara na otvorenom, rekao je između ostalog Jadran Perinić.
Zanimljivo je da su „markiranti” na ovoj vježbi bili učenici Pomorske škole u Zadru koji su glumili putnike trajekta Jazine. Vježba je završena dodijelom priznanja sudionicima.