Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Cvijet Zadra – turistički, natjecateljski, humanitarni

18.04.2016. 22:00
Cvijet Zadra –  turistički,  natjecateljski,  humanitarni


– Izložbu smo ove godine povezali s turizmom, pa smo pozvali eminentne hotelske kuće, turističke zajednice koje će predstaviti svoje ideje za sezonu. Također, povezali smo je i s nagradom koju je Zadar ove godine dobio za najbolju europsku destinaciju, pa stoga možemo kazati kako hortikulturno uređenje Zadra slijedi moderne trendove, istaknuo je Ugrinić
Cvijet Zadra, vrtna izložba cvijeća, nakon prošlogodišnjeg  uspjeha, održava se i ove godine od 21. do 24. travnja na zadarskoj rivi.
Na ovogodišnjoj izložbi predstavit će se komunalna poduzeća iz cijele  Hrvatske i mnoge privatne hortikulturne tvrtke koje će svojim cvjetnim  kreacijama uljepšati gredice od Pozdrava Suncu do Sveučilišta u Zadru.
Balon, klape, ples
– Izložbu smo ove godine povezali s turizmom, pa smo pozvali eminentne hotelske kuće, turističke zajednice koje će predstaviti svoj program i ideje za nadolazeću sezonu. Također, povezali smo je i s nagradom koju je Zadar ove godine dobio za najbolju europsku destinaciju, pa  stoga možemo kazati kako hortikulturno uređenje Zadra slijedi moderne  trendove, istaknuo je Lenko Ugrinić, direktor Nasada.
Ovogodišnju četverodnevnu izložbu pratit će bogat i raznovrastan  program kojeg je na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavila Dora  Maštrović Pavičić.
– Otvorenje će biti prilično impozantno zbog balona koji će biti na rivi,  a koji će građani moći besplatno koristiti. Pripremljen je i bogat glazbeno-scenski program uz nastup klapa i plesnih udruga. Prvi dan izložbe  obilježit će niz predavanja o novim dostignućima u karjobraznoj arhitekturi koja će se u četvrtak poslijepdone održati u Gradskoj knjižnici. U  petak su na rasporedu radionice za djecu, te obilazak Perivoja kraljice Jelene i Vladimira Nazora uz stručno vodstvo. U subotu je u Cvjetnom vrtu  predviđena kreativna radionica za djecu vrtićke i školske dobi. Djeca će  izrađivati cvjetnu stonogu na način da će u cipele saditi cvijeće i slagati  ih u oblik stonoge, navodi Maštrović Pavičić, dodavši kako je izložba povezana i s obilježevanjem Dana planeta Zemlje, pa će mališani izrađivati  i predmete od ekoloških materijala.
Cvjetno kolo sreće
U Perivoju kraljice Jelene bit će postavljena izložba fotografija, koje su  predviđene i kao nagrade na Cvjetnom kolu sreće, a bit će organizirana i  Cvjetna lutrija.
Izložba Cvijet Zadra ove će godine imati natjecateljski karakter. Tročlani stručni žiri ocjenjivat će izložene cvjetne instalacije u nekoliko kategorija, te dodijeliti nagrade i diplome najkreativnijima. Prva tri mjesta bit  će nagrađena staklenom plaketom, rad Muzeja antičkog stakla, a druga  dva mjesta nagradit će tvrtka Turisthotel d.d. 
Uz izložbeni dio na rivi, bit će i onaj prodajni gdje će se predstaviti  proizvođači cvijeća, OPG-ovi i izlagači vrtne opreme.
Cvjetne kreacije uz mnoštvo boja ostat će u Zadru tijekom cijelog ljeta,  a trajnice i dulje. Rapsodija je to boja i šarenila koja će zadarsku rivu krasiti cijelu godinu.
A upravo 22. travnja, povodom Dana planeta Zemlje, posadit će se i  stablo na rivi. Cvijet Zadra ima i humanitarni karakter jer će se u subotu i  nedjelju organizirati prodaja proljetnog rižota, a sav prihod namijenjen  je akciji Putevima sv. Franje.