Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slovencu kamen prignječio stopalo

18.04.2016. 22:00
Slovencu kamen prignječio stopalo


Do ozljede je došlo uslijed odrona kamena na zapadnoj stijeni Anića kuka u smjeru “L anno della Lumache”
Zadarski  gorski spasioci u ponedjeljak prijepodne spasili su ozlijeđenog slovenskog penjača na Paklenici. Dojavu o penjačkoj nesreći oko 11.30 sati GSS je zaprimio od Centra 112, nakon čega je utvrđeno kako je do ozljede došlo uslijed odrona kamena na zapadnoj stijeni Anića kuka u smjeru “L anno della Lumache” u trećoj dužini. Prema informacijama iz GSS-a u trenutku odrona tamo se zatekao 24-godišnji slovenski državljanin koji je zadobio teže ozljede nakon što mu je kamen prignječio stopalo.
– U kanjonu su se našla dvojica spasitelja stanice Zadar koji su odmah započeli s pripremama za akciju, a istovremeno  su im iz Zadra u pomoć krenula petorica kolega. U pripravnost je stavljena i helikopterska ekipa iz Splita, ali se ispostavilo da nije potrebno zračno spašavanje, kažu iz GSS-a gdje su u razgovoru s partnerom ozlijeđenog penjača došli do informacija kako ga sami mogu polagano spuštati dok im gorski spasitelji dolaze u susret. U tome su i uspjeli. Spustili su ga do podnožja stijene gdje su mu GSS-ovci sanirali ozljedu i imobilizirali nogu. Potom su ga upakirali u mariner nosila i transportirali uz povremena osiguranja nosila špagom.
– U 14.45 ozlijeđena osoba je spuštena u kanjon Velike Paklenice i predana hitnoj medicinskoj pomoći, kažu GSS-ovci kojih je u ovoj akciji sudjelovalo ukupno sedam.