Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uranio sam maksimalno tri sekunde

Autor: Andrija Prović

18.05.2010. 22:00
Uranio sam maksimalno tri sekunde

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uvjeren sam da bi sudac jako brzo označio pasivan napad. Nismo bili dovoljno aktivni u napadu i moja je procjena bila da će nam ubrzo biti oduzeta lopta. Slično nam se ove sezone događalo u nekoliko navrata, kazao je Paleka
Negativan rezultat, a to je za rukometaše Zadar Slada neodlučen ishod derbija s Arenom, u pravilu za sobom povlači lavinu pitanja. Posebno kada u tom dvoboju suparnici odlučuju o drugom, izravnom putniku u Premijer ligu. Zadar je posustao u samoj završnici utakmice, oduzeta mu je lopta devet sekundi prije kraja, što je Puljanima bilo više nego dovoljno za postaviti konačnih 23:23. Roko Paleka, trener Zadra, ovih je dana bio najviše izložen kritikama. Ništa neobično za stratega momčadi koja nije ostvarila očekivan rezultat, međutim, pod posebnim povećalom bila je njegova odluka o minuti odmora 36 sekundi prije isteka vremena. Navodno, bila je preuranjena.
Da možemo vratiti vrijeme unatrag, odnosno posljednjih 48 sekundi kada je vaša momčad imala gol viška, posjed lopte i napad, bi li povukli isti potez?
– Kada se ne ostvari cilj, kada je neriješen ishod nedovoljan, pitanje je bi li u potpunosti napravio sve isto. Međutim, uvjeren sam da bi sudac jako brzo označio pasivan napad. Nismo bili dovoljno aktivni u napadu i moja je procjena bila da će nam ubrzo biti oduzeta lopta. Slično nam se ove sezone događalo u nekoliko navrata, nakon samo dva – tri dodavanja sudačka ruka bi se već našla u zraku. Ako je i trebalo kasnije zvati minutu odmora, onda je to maksimalno nakon još tri sekunde, tj. dva do najviše tri dodavanja. Ne zaboravimo da je od početka napada do minute odmora prošlo 12 sekundi, a mi u spomenutom razdoblju nismo bili aktivni prema suparničkom golu.
Što ste za vrijeme stanke savjetovali igračima?
– Ono što sam već spominjao – aktivnu igru, a ne čekati da igrači Arene naprave prekršaj. Da se krećemo s loptom i bez nje, te da iz takve igre ostajemo u prekršaju.
Zašto Josip Peša kod posljednjeg napada Arene nije ranije pokušao zaustaviti Tomaševa. Isti je igrač poveo loptu od centra te na devet metara asistirao za njihov izjednačujući pogodak.
– Tražili smo da se odmah ide na prekršaj, no Pešu je zbunila novonastala situacija s igračem manje te je ostao čekati.
Tomislav Balent protiv Arene nije imao najbolju večer, međutim, drugi vratar Cota nije ulazio u igru.
– S obzirom na Belentovo iskustvo i kvalitetu, čekao sam njegovu obranu ili dvije koje bi ga vratile u život. Na kraju se ispostavilo da je to bila pogreška.
Jesu li dvije izmjene obrana-napad kočile Zadar u tranziciji?
– Nisu, jer se točno zna tko gdje trči, tj. gdje je kome mjesto. Možda se u određenim trenucima dogodilo da se neki igrač zaboravi, međutim, to nije utjecalo na našu igru.
Slad je veći dio utakmice sjajno odigrao u obrani, no u napadu je nedostajalo tečnosti. Na postavljenu zonu igrači su često tražili individualna rješenja?
– Obrana je svoje odradila, ali ne mogu reći niti da je napad bio loš. Stvarali smo šanse od kojih mnoge nažalost nismo realizirali. Teško je pričati o tečnosti kada je Arena igrala 6-0 s dva igrača koji su na osam metara pritiskali našu vanjsku liniju.
Bez obzira na iskustvo pojedinaca, vaša je momčad u nekoliko navrata djelovala nezrelo. Posebno kod vodstva 13:9 početkom drugog poluvremena, ili nešto kasnije kada s dva igrača više niste kapitalizirali prednost.
– Propustili smo dvije velike prilike. Nismo reagirali onako kako smo trebali.
Arena u posljednjem kolu igra bez kažnjenog Breščića, važne karike u sastavu Slavice Bonić. Može li Županja na taj način lakše ostvariti čudo, odnosno pobijediti te tako pogurati Zadar u Premijer ligu?
– Mi moramo sačuvati naš obraz i dobiti Slatinu na gostovanju. Želimo pokazati da smo momčad s karakterom te na kraju ostaviti dobar dojam. Nakon toga, preostaje nam nadati se u takav rasplet u Puli, zaključio je Paleka
 


Kobne “male” utakmice


Ako ne uđete u Premijer ligu, gdje će ona biti izgubljena? U derbiju s Arenom ili u ranijim posrtajima?
– S razlogom se kaže da se prvenstvo gubi na ‘malim’ utakmicama.




 


U Slatinu bez Humbolta


Svoju posljednju ovosezonsku utakmicu Zadrani će odigrati bez Šime Humbolta. Iako ozljeda gležnja zadobivena u dvoboju s Arenom nije ozbiljnije prirode, desno krilo rukometaša iz Mocira morat će pauzirati ovaj tjedan, što znači i do kraja prvenstva.