Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako zaštititi priobalne gradove?

18.05.2011. 22:00
Kako zaštititi priobalne gradove?


Ako ne uspijemo riješiti probleme društva, okoline i gospodarstva, moramo očekivati društvene nemire, kriminal, ugrožavanje ljudskih prava, pobune, građanske ratove s kojima su danas suočene mnoge zemlje – Peter Gotz, član Bundestaga i aktualni predsjednik Upravnog odbora za Habitat


Svečanošću u zadarskom Svetom Donatu sinoć je otvoren 7. svjetski forum globalnih parlamentaraca za HABITAT. Parlamentarci iz cijelog svijeta koji se bave temama održivog urbanog razvoja, klimatskih promjena, zaštite okoliša, stanovanja i komunalne samouprave pozvani su u Zadar kako bi pripremili i predložili rješenja koja će se kasnije implementirati u nacionalno zakonodavstvo. Zastupnici će zajedno sa stručnjacima u radnim skupinama baviti se temama: “Klimatske promjene i priobalni gradovi”, “Zakonodavci kao pokretači promjena”. Rezultati rasprave bit će objavljeni u Zadarskoj deklaraciji. Osim navedenog, u Zadru će se sastati i regionalne podružnice Svjetske udruge parlamentaraca za Habitat za Afriku, Aziju, Ameriku i Europu kako bi izabrale svoje vodstvo. Za predsjednika Europske udruge parlamentaraca za Habitat kandidira se zastupnik u Hrvatskom saboru Jerko Rošin koji je na početku i pozdravio sve okupljene.
Obveza prema održivom urbanom razvoju
Forum je otvorio pokrovitelj, predsjednik Sabora RH Luka Bebić. Bebić je naglasio ključnu ulogu gradova u razvoju ljudske civilizacije. Međutim, kaže Bebić, gradovi sve više osjećaju posljedice ekonomskih kriza i klimatskih promjena, bez obzira na razloge zbog kojih dolazi do njih. Zemlje u razvoju najviše osjećaju posljedice tih kriza i promjena iako su najmanje doprinijele njima. Tako vijesti o poplavama, tsunamijima, sušama stvaraju dojam da se katastrofe umnažaju.
– U iznalaženju najboljih rješenja nije dovoljno zalagati se za najbolja tehnička ili proceduralna rješenja. Treba na umu uvijek imati općeljudski i univerzalni etički element. Teme kojima se bavi Habitat zadiru u osnovne probleme današnjeg čovječanstva; povećanje stanovništva, siromaštvo, bolesti, prirodne katastrofe, zagađenje. S tim se pitanjima ne možemo baviti nudeći samo najstručnija i najisplativija rješenja već boljke današnjeg čovječanstva moramo sagledati u cjelini i globalno jer samo tako možemo dati cjelovit i ispravan odgovor, rekao je između ostalog Luka Bebić.
Nazočnima se obratio i član Bundestaga i aktualni predsjednik Upravnog odbora globalnih parlamentaraca za Habitat Peter Gotz. Gotz je podsjetio kako globalni parlamentaci usko surađuju s Ujedinjenim narodima, preuzevši obvezu prema održivom urbanom razvoju te napretku uvjeta stanovanja i života ljudi širom svijeta. Gotz je naglasio privrženost načelu održivosti kao i povezanim zahtjevima okoline i društva i gospodarstva.
Prekinuti začarani krug siromaštva
– Sljedeća dva dana želimo sebe upitati kako možemo učinkovito donijeti pozitivne promjene kao zakonodavci. Želimo raspravljati kako zaštititi priobalne gradove poput onih na jadranskoj obali, a jednako tako i mnoge gradove u drugim svjetskim regijama, protiv utjecaja klimatskih promjena te kako se gradovi mogu boriti s klimatskim promjenama. Urbanizacija je globalni proces koji uzrokuje velike probleme. Mnogi su megagradovi postali noćna mora za politiku stanovanja. Mi na tim mjestima moramo prekinuti začarani krug siromaštva, gladi, nedostatka mjesta stanovanja, pomanjkanja obrazovanja, nedostatka posla te ravnodušnost prema ljudskom biću i okolini. Ako ne uspijemo riješiti probleme društva, okoline i gospodarstva, moramo očekivati društvene nemire, kriminal, ugrožavanje ljudskih prava, pobune, građanske ratove s kojima su danas suočene mnoge zemlje, rekao je između ostalog Peter Gotz.
Tijekom svečanosti glavni hrvatski konzervator Miljenko Domijan održao je kratku prezentaciju urbanog profila Zadra.