Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maloljetnica u bijegu jer je socijalni radnici prisiljavaju na život s ocem

Autor: Suzana Bandić

18.05.2013. 22:00
Maloljetnica u bijegu jer je socijalni radnici prisiljavaju na život s ocem

Foto: Vedran SITNICA



Iako ništa nije učinila, maloljetna Zadranka koja će u srpnju napuniti 16 godina posljednjih nekoliko dana skriva se poput kakvog kriminalca. Razlog tome leži u nezinoj odluci da ne želi živjeti s ocem koji joj je zakonski skrbnik.
Svoju želju pretvorila je u djelo, oca je napustila i otišla živjeti k majčinim roditeljima. Gotovo šest mjeseci nitko, ni njen otac, a ni djelatnici Centra za socijalnu skrb, nisu niti pitali za nju, da bi prije par dana njezini djed i baka primili obavijest kako djevojka mora na psihološko-psihijatrijsko vještačenje u Split.
– Nazvao me otac s kojim sam se zadnji put čula 6. prosinca prošle godine i rekao mi da moram u Split, u Dom na vještačenje. Zaprijetio mi je ako se u petak tamo ne pojavim do 10 sati da će me pokupiti policija pa sam pobjegla i sakrila se na adresu za koju nitko ne zna – priča djevojka sva u šoku dodajući kako ne može vjerovati da je Centar na temelju zahtjeva njena oca izdao rješenje prema kojem ju mogu silom odvesti na vještačenje. Nije joj bila razumljiva ni formulacija u rješenju da je ono ovršno, no uskoro je shvatila kako to znači da je ona predmet ovrhe i da zakon koji bi trebao štititi njezina prava i interese nije na njezinoj strani.
Majka danas živi u inozemstvu, plaća im alimentaciju, a s njom redovito održava kontakte internetom, putem skypea. Djevojka kaže kako je istina da je nju, brata i sestru majka ostavila s ocem prije nešto više od dvije godine, ali da je to učinila jer nije imala nikakvog drugog izbora.
– Otac i majka se nikada nisu dobro slagali. On je bio nasilan prema njoj, a prije dvije godine, kad se njoj prelila čaša, on ju je istukao i onda je sebe polio benzinom pa prijetio kako će se pred kućom zapaliti. O tome su pisale novine, a mi smo sve to gledali. Zato majci ne zamjeram i ne mislim da nas je ostavila. Otišla je kako bi nam stvorila uvjete za normalan život – priča djevojka dodajući kako joj majka uskoro dolazi u Zadar te da je vrijeme kad bi ona, pa i mlađa seka, mogle s njom. Stariji brat koji je sada punoljetan se, kaže, dobro slaže s ocem dok je njoj suživot s njim nepodnošljiv.
Jedna od apsurdnih situacija je i sudski postupak koji se pred Prekršajnim sudom u Zadru vodio protiv nje i u kojem je proglašena krivom za obiteljsko nasilje nad ocem. Djevojka je bila optužena da je izvršila nasilje nad ocem na način da mu je gurnula papir i olovku u lice. Prema optužnom aktu ona je kasnila kući iz škole, a na njegov upit gdje se zadržala gurnula mu je prazan papir i olovku u lice, te rekla neka joj potpiše onda pristanak da ode živjeti s majkom. Zanimljivo je i da je djevojka tvrdila kako je papir stavila pred oca, a njegova prijateljica je, pak, kazala kako je 16-godišnjakinja ocu bacila papir u lice.
U optužnom aktu stoji i da je njezino nasilje prema ocu (papirom) prestalo kad ju je ošamario otvorenim dlanom po licu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU