Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DeFruyt: Nikad ljepši put od hotela do predavaonice!

18.05.2016. 22:00
DeFruyt: Nikad ljepši put od hotela do predavaonice!


– Ovaj trodnevni, međunarodni znanstveno-stručni skup u Zadru privlači psihologe i stručnjake srodnih znanosti iz zemlje, cijele regije i inozemstva. Ove godine imamo plenarne predavače iz Irske, Belgije i Hrvatske, a pripremili smo niz zanimljivih simpozija, radionica, usmenih priopćenja kao i promociju naših izdanja, kazala je Ana Slišković
Na Sveučilištu u Zadru jučer su započeli jubilarni, XX. Dani psihologije u sklopu kojih je prvo stručno predavanje pod nazivom “Multiple lights on the dark side of personality” održao prof. dr. sc. Filip DeFruyt s Ghent Universitya u Belgiji.
– Izuzetna mi je čast biti danas ovdje. Moram priznati da nikada u svojoj karijeri nisam imao ljepši put od hotela do predavaonice. Ovaj divni pogled me je odmorio i nadahnuo. Kad sam dobio vaš poziv da održim predavanje, malo sam se premišljao. Rekao sam to svojima u kući, a moja kći se odmah poslužila internetom i zapitala me: ‘Jesi li rekao radni posjet Zadru?! Koliko ja vidim bit će to lijep radni odmor!’. I bila je zaista u pravu, kazao je na početku ugledni belgijski psiholog koji je do danas izdao više od 150 znanstvenih radova.
Renomirani međunarodni skup 
– Ovaj trodnevni, međunarodni znanstveno-stručni skup u Zadru se odvija već 37 godina te privlači psihologe i stručnjake srodnih znanosti iz zemlje, cijele regije i inozemstva. Ove godine imamo plenarne predavače iz Irske, Belgije i Hrvatske, a pripremili smo niz zanimljivih simpozija, radionica, usmenih priopćenja kao i promociju naših izdanja, odnosno naših autora sa Sveučilišta. Ove godine imamo jedam mali odmak tehničke prirode – knjiga sažetaka nam je na stiku, ne više u tiskanom izdanju, a nadamo se i kako će odabrani radovi nakon znanstvene recenzije biti u cijelosti objavljeni u posebnom zborniku radova, kazala je Ana Slišković, docentica na Odjelu psihologije i tajnica organizacijsko-programskog odbora XX. Dana psihologije, koji su prerasli regionalne okvire i danas predstavljaju renomirani međunarodni skup.
– Nadamo se kako će veliki trud i rad koji su članovi Odjela za psihologiju uložili u pripremu ovogodišnjih Dana psihologije biti nagrađen uspješnim ostvarenjem znanstvenih i stručnih ciljeva koje ova konferencija postavljaja pred nas. Drago nam je što je ove godine tako dobar odaziv, a to nam potvrđuje da su kolege prepoznali važnost razmjene informacija, kako u znanstvenom, tako i u stručnom području, u uvodnom govoru izjavio je docent Zvjezdan Penezić pozdravljajući posebno strane kolege za koje je kazao kako su dokaz da je hrvatska psihologija priznata te da je postala dio europske psihologije. Penezić je istaknuo kako su Dani psihologije u Zadru ujedno i mjesto okupljanja studenata koji su i ove godine došli iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja naglasivši kako oni ovom skupu daju posebnu dimenziju i pokazuju da psihologija u Hrvatskoj ima budućnost.
Doprinos kongresnom turizmu 
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, Dane psihologije nazvao je potporom razvoju specifičnog – kongresnog oblika turizma koji dovodi goste u pred i posezoni.
– To nisu gosti koji nam dolaze zbog mora i sunca, već visoko motivirani za upoznavanje naše prirodne i kulturne baštine. A dio naše kulturne baštine je i prvo sveučilište u Hrvata, ono dominikansko osnovano 1396. godine, na čijim temeljima nastaje prvo Filozofski fakultet, a zatim 2003. godine i Sveučilište u Zadru. Zadarska županija ima suradnički i prijateljski odnos sa Sveučilištem držeći ga značajnim čimbenikom društvenog, gospodarskg i javnog života općenito, rekao je Šimunić napominjući kako je uloga psihologa u današnjem društvu sve značajnija zbog krize društva u kojem se premalo pažnje daje duši.
– Od vas se očekuje pomoć koju nije lako dati jer je svako ljudsko biće jedinstveno i neponovljivo. Stoga je važno cjeloživotno učenje, a upravo vam tu mogućnost pružaju Dani psihologije na kojima možete razmijeniti iskustva i doći do novih spoznaja u najljepšoj hrvatskoj županiji, poručio je sudionicima skupa Šimunić, a zbog spriječenosti potporu u pisanom obliku zadarskim je kolegama poslao Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.
Na visokom nivou
“Preko 30 godina ovaj renomirani skup predstavlja značajno i atraktivno mjesto susreta znanstvenika i praktičara kako hrvatskih psihologa, tako i kolegica i kolega iz zemalja iz okruženja i Europe. Rezultat je to predanosti i posvećenosti članova Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru što se u izvrsnosti ovogodišnjeg programa prepoznaje 20., jubilarni put. Hrvatsko psihološko društvo ima čast sudjelovati u ovom projektu”, napisao je Lopižić. A da je sve zaista na visokom nivou potvrđuju i četiri ugledna predavača koji su se u Zadru predstavili s intrigantnim i zanimljivim izlaganjima. Uz prof. dr. sc. Filipa DeFruyta s Ghent Universitya u Belgiji to su učinili i Irci – prof. dr. sc. Malcolm MacLachlan (Trinity College, Dublin) i prof. dr. sc. Eilish McAuliffe (University College Dublin) čije je predavanje nosilo naslov “Global Health Systems: Psychological perspectives and Possibilities” te prof. dr. sc. Vesna Vlahović Štetić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je izlagala o temi: “Psihologija i matematika – brak iz ljubavi ili interesa?”.