Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dirljiva priča o mladom Francuzu koji je želio spasiti Hrvatsku

18.05.2016. 22:00
Dirljiva priča o  mladom Francuzu koji  je želio spasiti  Hrvatsku


Dokumentarac proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari, sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier
U Kazalištu lutaka premijerno je prikazan dokumentarni  film Sve je bio dobar san (Le Frenchie de Vukowar) redatelja Branka  Ištvančića. Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac proučava događaje  iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane  grada Vukovara, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi  došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.
Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i  pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu  za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i  srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film  koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.
U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer – Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih  osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean- Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.
Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca  Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik, i Udruge Artizana iz Zagreba. Priča o mladom Francuzu pretočena je 2012. godine i u  roman naslovljen “Jean ili miris smrti”, koji je utemeljen na dugogodišnjoj osobnoj istrazi Nevenke Nekić i Antuna Ivankovića protkan iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskog tiska. Knjiga je izdana u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.
Premijeri je nazočila i ekipa dokumentarca, redatelj Branko Ištvančić i  producent Antun Ivanković. Organizatori projekcije su Grad Zadar i  Udruga Hvidra Zadar, a pokrovitelji Zadarska županija i Turisthotel.