Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Gospodar otoka – Uspon na Sv. Mihovil”

18.05.2016. 22:00
“Gospodar otoka –  Uspon na Sv.  Mihovil”


Polazak je predviđen iz Zadra u nedjelju, 29. svibnja u 8 sati ujutro s Branimirove obale brodom “Barba Ive”. Početak utrke je u 9,30, a povratak je u 15 sati. Put je besplatan
Prvo izdanje utrke “Gospodar otoka – Uspon na Sv. Mihovil”  održat će se u nedjelju 29. svibnja, sa startom u Preku i s ciljem na  tvrđavi sv. Mihovila najavljeno je jučer na konferenciji za medije.
– Pred nama je prvo izdanje utrke, a cilj je kroz projekt Avantura otok  za koji smo prije tjedan dana iz Ministarstva regionalnog razvoja dobili  830 tisuća kuna i namjeravamo urediti biciklističke puteve i maslinske  puteve u zaleđu otoka. Na ovaj način nastojimo i promovirati naše otoke  kao destinaciju sportsko-rekreativnog turizma. Imamo dosta potencijala, atrakcija koje nisu dovoljno valorizirane, primjerice, Željina litica na  koju dolaze penjači, mreže suhozida, a ovo je idealna prilika da kroz  ovakva natjecanja ispromoviramo i ovaj dio otoka, da ne nudimo samo  sunce i more, već da turiste privučemo u pred i posezoni. Također želimo natjerati i naše domaće ljude na rekreaciju, izjavio je Ante Župan iz  Odsjeka za EU fondove i razvoj Općine Preko.
U utrci mogu sudjelovati svi, od najmlađih do najstarijih, a oni koji ne  mogu do samog vrha i tvrđve sv. Mihovil, pozivaju se da prošeću koliko  mogu.
Prijave su tek krenule, a kotizacija za sudjelovanje iznosi 40 kuna. Od  svake prijave, najavljuju organizatori, 10 kuna donirat će se Matici umirovljenika Preko za potrebe opremanja prostorija.
Po završetku utrke, program se nastavlja u centru Preka gdje će biti  podjela medalja, a u suradnji s LAG Maretom održat će se i Sajam  otočnih proizvoda.
– Dva su cilja utrke, promocija otoka i tvrđave sv. Mihovil koju često  posjećuju turisti, ali rijetko domaći, dodao je Župan.
Polazak je predviđen iz Zadra u nedjelju 29. svibnja u 8 sati ujutro s  Branimirove obale brodom “Barba Ive”. Početak utrke je u 9,30, a povratak je u 15 sati. Put je besplatan.
Organizator utrke je Triatlon klub Zadar čiji je predstavnik Ivan Gobin  nazočio jučerašnjoj konferenciji za medije.
U cilju produženja sezone počeli smo ulagati u pješačko-biciklistički,  avanturistički turizam. Imamo penjalište na litici Željina gdje svake godine održavamo natjecanja, a to ćemo učiniti i ove godine, kazao je direktor Brižić.