Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jukić: Zadarski Poluotok mogao bi postati novi Dubrovnik

18.05.2016. 22:00
Jukić: Zadarski  Poluotok  mogao bi  postati novi  Dubrovnik


– Iseljavanje u korist rasta smještajnih kapaciteta dovodi do toga da će nam zdanja na Poluotoku predstavljati samo turističke kulise, upozorio je profesor Jukić
Proces legalizacije je završio, ali se u prostoru ništa nije dogodilo, osim što su ažurirani podaci Porezne uprave i skupilo se nešto  novaca. Prostor bespravne gradnje nije se sanirao, a u dalmatinskim gradovima bilježimo proces stalnog iseljavanja iz povijesnih jezgri. Drastičan primjer je Dubrovnik gdje zimi gotovo da ne vidimo svjetlo na prozorima na Stradunu. To svakako ne odgovara sloganu ‘Hrvatska puna  života’ jer kad mi idemo, npr. u Španjolsku, želimo posjetiti mjesta koja  su zaista puna života, rekao je jučer tijekom izlaganja na Destinacijskom  forumu u Zadru profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Tihomir  Jukić.
Donat ili Orgulje?
Predavač na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu tijekom radionice sanacija prostora u funkciji turizma prezentirao je radove studenata na temu sanacije prostora na otoku Viru i u povijesnoj jezgri Zadra.  Dio tih radova već je poznat zadarskoj javnosti, a  zanimljivo je da se i na zadarskom Poluotoku bilježi smanjenje broja stanovnika nauštrb krilatice “Hrvatska puna života”.
– Od 2011. do 2015. broj kreveta na Poluotoku porastao je s 90 na  1.100. Iseljavanje u korist rasta smještajnih kapaciteta dovodi do toga da  će nam zdanja na Poluotoku predstavljati samo turističke kulise. No,  naši studenti su svojim radovima pokazali da Poluotok itekako može biti  pun života, ako se primjene neka od rješenja u budućnosti. U njihovim  radovima pokazalo se da nema podilaženja regionalizmu već moramo  anticipirati kako će Poluotok izgledati u budućnosti, naravno, prateći  neke osnovne odrednice do kojih se došlo tijekom istraživanja, rekao je  Jukić napomenuvši kako su istraživanja pokazala da Zadar sve više postaje mjesto dolaska mladih ljudi, a u brendiranju bi bilo zanimljivo vidjeti rezultate ankete što ih to više privlači u Zadar: Sv. Donat ili Morske  orgulje?
Vir raste
Što se tiče otoka Vira, on je od “otoka gubavaca” i primjera bespravne  gradnje, kako ga je nazvao nekadašnji prijatelj Ive Sanadera i poznati arhitekt Jerko Rošin, postao primjer promjene percepcije o tom prostoru.  Naime, na otok se iskrcalo 120 studenata i 16 profesora arhitekture čiji je  zadatak bio učiniti nešto s prostorom. Danas, kaže Jukić, Vir postaje  primjer kako prići prostoru. Oko 500 kuća spojeno je na kanalizaciju. Ne  mogu se više graditi kuće uz more. Uređuje se javni prostor, parkovi, šetnice, plaže, a oko 100 studentskih radova pokazalo je na koji se način  mogu riješiti javni prostori, napose na 70 posto neizgrađenog dijela otoka.
– Zanimljivo je da je Vir jedino naselje u Hrvatskoj koje od popisa do  popisa bilježi dvostruko veći broj stanovnika. Na otok dolazi živjeti sve  veći broj ljudi, pa i seniori iz zemalja Europske unije. Turizam je rastao sa  700.000 na 1.300.000 noćenja i 112.000 turističkih dolazaka. No, da bi u  gusto izgrađenom dijelu podigli kvalitetu izgradnje, mora cvasti gospodarstvo, zaključio je Tihomir Jukić.