Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ovogodišnjim programom odgaja se plesna publika

18.05.2016. 22:00
Ovogodišnjim programom odgaja se plesna publika


Ove godine novitet festivala je radionica koja će se u nedjelju u 10 sati održati na Pozdravu suncu. Trajat će sat vremena, a vodit će je Tihana Štrmečki
Međunarodni zadarski plesni festival In Memoriam Nives Šimatović Predovan koji se ove subote održava po peti put za redom okupit će 24 plesne skupine iz raznih djelova Hrvatske, ali i van nje. Pozornicom Kazališta lutaka još jednom moći će se vidjeti bogati plesni izričaji, od jazz dancea, street jazza, mjuzikla, latina i drugih.
– Program je sjajan. Ove godine dolaze poznata imena iz plesne umjetnosti. Ansambl iz Makedonije je jako poznat, prvaci su te zemlje koji redovito osvajaju nagrade gdje god da se pojave, najavila je Nena Jurišić iz udruge Gesta, u čijoj organizaciji se održava festival.
Koncepcija uspjela
– Prije pet godina krenula sam glavom kroz zid i uistinu nisam znala što me sve čeka. Prvi festival bio je najemotivniji jer je Gesta proizašla iz rada Nives Šimatović Predovan. Ona je odgojila jako puno mladih plesača koji danas u Zagrebu i vani rade kao plesni pedagozi. Nives je ostala sinonim za ples u Zadru i zaslužuje da se jedna ovakva manifestacija održava u sjećanje na nju, kazala je Jurišić.
Što se tiče samog programa festivala, on je takav da se njime odgaja plesna publika, pojasnila je.
– Naš festival nije natjecateljskog tipa i to je bila nit vodilja od početka. Kada je prisutno natjecanje, odnos između grupa je puno zatvoreniji i fokus je samo na koreografiji. U kazalištu lutaka imamo sjajne uvjete i kada pošaljemo poziv za zadarski festival, u školama se profesori prepiru tko će ići u Zadar. Drago mi je da je koncepcija našeg festivala uspjela.
Novca sve manje
Ove godine novitet festivala je radionica koja će se u nedjelju u 10 sati održati na Pozdravu suncu. Trajat će sat vremena, a vodit će je Tihana Štrmečki, pedagoginja koja se usavršavala na velikim plesnim scenama u New Yorku i Brazilu.
– Festival raste iz godine u godinu, no financijskih potpora je sve manje. Ove godine festival se održava uz sponzorstvo Sporta i mode pa će na radionici u tom tonu biti obućeni i sportski plesači.
Glavni revijalni dio festivala će u 19 sati u subotu započeti pomladak Geste sa svojom točkom Orkestar, nakon čega slijede ostale izvedbe.
Na festivalu kao voditeljica već tradicionalno sudjeluje i zadarska glumica Sanja Zalović.
– Ne znam jeste li ikad bili na ovom festivalu od početka do kraja, jer, to treba doživjeti. Atmosfera je fenomenalna. Cirkus u vidu svjetla i kostima. Traje sat i pol vremena, a ples je jedan okidač za stres isve frustracije i to je jednostavno super, kazala je Zalović.
Ulaznica za festival iznosi simboličnih 25 kuna. Udruga Gesta kao organizator projekta u njemu sudjeluje bez honorara.