Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjesto neponovljivog morskog koncerta – tišina

18.05.2016. 22:00
Umjesto  neponovljivog  morskog  koncerta – tišina


– Konstantno gosti navraćaju u naš Turističko- informativni centar na Trgu i pitaju zbog čega Orgulje ne sviraju. Žale se zbog toga. Nezgodan je ovo trenutak kada su počeli s radovima, moglo se to i ranije obaviti, kaže Ante Galić iz TZ Zadra
Početkom tjedna počelo je čišćenje i tonsko ugođavanje  Morskih orgulja, a zbog radova one će ponovno zasvirati tek za tri do  četiri tjedna.
Cijevi iz Orgulja izvađene su i odnesene u Zagreb na čišćenje i tonsko  ugođavanje tvrtki koja se o tome brine otkako su stavljene u funkciju.  Poslovi sanacije Morskih orgulja, doznajemo, obavljaju se svake tri do  četiri godine i ništa u ovom slučaju ne bi bilo sporno da njihov remont  nije počeo baš kada su u većim grupama počeli dolaziti i turisti presretni  što će čuti upravo Morske orgulje najboljoj europskoj destinaciji.
Redovito održavanje
Kako je riječ o redovitom održavanju Morskih orgulja, nameće se pitanje zbog čega se to nije obavilo tijekom zime, već se čekalo da grupe turista okupiraju grad.
Uz Pozdrav Suncu, Morske orgulje su jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu, a po njihovom zvuku Zadar je poznat diljem svijeta. No, turisti koji trenutno borave u Zadru ostat će uskraćeni za ljepotu  tonova koje proizvode Morske orgulje pa je razumljivo što negoduju.
To je i potvrdio Dragutin Jednaković, privatni iznajmljivač, obrazlažući  kako njegovi gosti stalno zapitkuju zbog čega Morske orgulje ne sviraju.
– Trenutno imam goste iz Britanije. Kada su stigli rekli su kako žele posjetiti Nacionalne parkove Krka i Plitvice, a najviše su ih interesirale Morske orgulje. Bili su razočarani kada su saznali da trenutno ne sviraju zbog  radova, priča Jednaković.
Nije mu jasno, navodi, zbog čega se redovito održavanje nije moglo  napraviti u siječnju ili veljači, nego sada, a radovi će potrajati do sredine  lipnja. Ovo je apsurd, svi se smiju ovoj gluposti nezadovoljan je Jednaković.
Nezgodan trenutak
A da su gosti vidno razočarani i da neprestano zapitkuju što se događa  s Morskim orguljama potvrdio je i Ante Galić iz TZ Zadra.
– Konstantno gosti navraćaju u naš Turističko-informativni centar na  Trgu i pitaju zbog čega Orgulje ne sviraju. Žale se zbog toga. Nezgodan je  ovo trenutak kada su počeli s radovima, moglo se to i ranije obaviti. Barem da je informacija bila ranije proslijeđena, ne na sam dan kada su radovi počeli. Nismo se imali vremena niti pripremiti, a i gosti su razočarani jer nisu upućeni, obrazložio je Galić.
Iz Grada Zadra nismo uspjeli saznati zbog čega se u redovito održavanje krenulo u ovo vrijeme, a ne tijekom zimskih mjeseci. A kako bi ponovno mogle uveseljavati domaće i goste, radovi koji se trebaju obaviti  su demontaža svih svirala, njihovo ispitivanje, rastavljanje, čišćenje, utvrđivanje stanja svih dijelova, kao i zamjenu onih oštećenih ili dotrajalih.  Nakon njihovog tonskog ugođavanja ponovno će se postaviti na rivi.  Morske orgulje tako će ponovno zasvirati u lipnju, a do tada će na rivi biti neobično tiho, a turisti će se na njima moći tek fotografirati, uskraćeni  za ljepotu njihova zvuka, jedinstvene zadarske morske skladbe.