Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Civilno stanovništvo odahnulo je od izloženosti brutalnim napadima

18.05.2017. 22:00
Civilno stanovništvo odahnulo je od izloženosti brutalnim napadima


Dr. sc. Zlatko Begonja, docent na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, održao je u srijedu predavanje o vojnoj akciji “Jaguar”, kojom je oslobođeno brdo Križ iznad Bibinja. U uvodnom dijelu predavanja Begonja je progovorio o korijenima velikosrpskih težnji za ovim prostorima, kao i o samom početku njihova agresorskog djelovanja. Naposljetku je istaknuo važnost ove akcije, koja je zapravo bila priprema za veliku vojno oslobodilačku akciju Maslenica.
– Kada u kontekstu vremena i okolnosti procjenjujemo ovu oslobodilačku operaciju, onda moramo naglasiti kako je imala višestrukoga značaja i efekta. Naime, razriješila je jedno od gorućih vojnih problema s kojima su se susretale postrojbe HV-a na ovome području. Onesposobljeno je značajno neprijateljsko ishodište, odakle se sustavno razarao grad Zadar i njegova rubna područja, odbačen je neprijatelj s pozicije izravnoga nadzora zračnog, pomorskog i kopnenog prometa nad ovim dijelom sjevernodalmatinskog područja, koje je bilo od iznimnoga značaja za prometnu povezanost sjeverne i južne Hrvatske. S druge strane, vojni uspjeh operacije dodatno je psihološki osnažio hrvatske branitelje u smislu njihova potvrđivanja vjere u vlastitu snagu i moć, priča Begonja, dodajući kako je ova akcija također svojom posljedicom imala i značajan odjek na civilno stanovništvo grada i njegove bliže okolice.
– Oni su oslobođenjem mogli odahnuti od dotadašnje stalne izloženosti brutalnim barbarskim napadima i razaranjima iz ovoga agresorskog uporišta. Događaj oslobođanja Križa također je stvorio i određene pretpostavke koje su u narednom razdoblju omogućile olakšanu izvedbu drugih oslobodilačkih operacija HV na zadarskom području. Stoga je i ona u nekim konkretnim pojedinostima, odnosno dijelovima izvedbe, imala sasvim pozitivnih reperkusija na pripremu i provedbu važne oslobađajuće akcije „Maslenica”, koja se realizirala u siječnju 1993., a kojom je jugosrpski agresor konačno protjeran iz najvećega dijela zadarskog zaleđa, ističe ovaj profesor.
– Na koncu, sumirajući sve prethodno navedeno, držim kako se za ovu sjajno izvedenu vojno oslobodilačku operaciju „Jaguar”, s punim pravom može kazati kako je ona zapravo nosila ulogu jednoga od začetnika promjene pravca i aktivnosti postrojbi HV-a. Ona je stoga možda na najbolji mogući način ukazivala na svu vrijednost one stare krilatice: Po križu do svjetla, kazao je Begonja.