Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dobili turistički proizvod, suvenir, ali i znanstvenu knjigu

18.05.2017. 22:00
Dobili turistički proizvod, suvenir, ali i znanstvenu knjigu


„Novigrad nekad i sad” monografija je koja okuplja 63 autora i suautora. Radi se o jednoj od najopsežnijih monografija koje je Sveučilište u Zadru obnanilo, kazao je jedan od njezinih predstavljača, kao i suautor, prof.dr.sc. Damir Magaš. Monografija je predstavljena u srijedu u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a brojnu publiku pozdravila je prorektorica sveučilišta prof.dr.sc. Dijana Vican, istaknuvši kako je Sveučilište u Zadru je ove godine po mjerenju znanstvenih rezultata povećalo svoju znanstvenu produktivnost za 50 posto.
– No, kada netko nađe snage da okupi sve ono što je rečeno na jednom znanstvenom skupu u u kratkom vremenu i napravi jedno predivno djelo za sredinu, tome se ne možemo prestati diviti. Ne znam je li ljepši tekst, slika ili karta. Kažu, pisano je za Novigrad. Ja bih ipak rekla da je pisano za sve one koji žele naučiti o kulturi, povijesti, geografiji, kartografiji, školstvu, dakle jednom vremeplovu Novigrada nekad i sad, kazala je u svom uvodu Vican.
Načelnik Novigrada Joso klapan, dr.vet.med., dodao je, pak, kako se na monografiji radilo intenzivno dvije godine.
– Ipak, o njoj se razmišljalo jedan duži period prije toga. No, da bi jedna ovakva monografija izašla, moralo se jako puno stvari poklopiti. Prije svega, to su ljudi. Mi smo zaista imali sve na raspolaganju. Naše sveučilište, profesore, hrvatsku akademiju, maticu… Mi, kao Općina Novigrad, bilo smo više kao jedna potpora, poručio je Klapan, dodavši kako je Novigrad ovim potezom dobio razglednicu, suvenir, turistički proizvod, kao i znanstvenu knjigu, te monografiju:
– Jer sve to ona i jest. Siguran sam da će ova monografija proživjeti jako puno godina, zaključio je Klapan.
Radi se inače o 670 stranica voluminoznog izdanja priređenog u sedam znanstvenih stručnih cjelina, sa sudjelovanjem 63 autora i suautora. Sadrži brojne radove vezane uz novigradsko područje. Tihomil Maštrović pisao je tako o Spiridonu Brusini i njegovim pisanjima o Novigradu, Silvija Banić o misnom ordinatu, dok su se Ivna Anzulović i Lovre Lučić bavili arheološkim istraživanjima crkve sv. Kate. O kasnoantičkoj i srednjovjekovnoj arheologiji na području grada Novigrada pisao je Ante Uglešić, dok je karte od 16. do 19. stoljeća prezentirao Josip Faričić.