Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Elektronska glazba na velika se vrata vraća u Zadar

18.05.2017. 22:00
Elektronska glazba na velika se vrata vraća u Zadar


Njegovo ime je Ivan Kapetanović, ima 23 godine i jedan je od predvodnika preporoda zadarske elektronske scene. Kao DJ, pod umjetničkim imenom Navi, osnovao je udrugu „Underground Zadar” u nastojanju da lokalnoj zajednici približi glazbu koja je svoj vrhunac u gradu imala prije koje desetljeće, no zahvaljujući njemu i ekipi koja ga okružuje, ponovno se vraća na velika vrata. Navi se glazbom počeo baviti još kao dijete, prije svega zahvaljujući ocu, također velikom pokloniku dobrog zvuka. Spajajući sa „starim” zvučnike, pojačala, hi-fi komponente, preslušavajući gramofonske ploče polako je i sam ulazio u svijet zvuka, u svijet glazbe, tada ni ne sluteći da će upravo taj vid umjetnosti definirati njegov život, njegovu mladost.
– Glazba me prati cijeli život, no u početku, još kao razigrano dijete, nisam ni slutio da će upravo glazba jednog dana biti i moj posao. U početku je bio tek hobi, a prije pet godina startao sam s nešto ozbiljnijim radom, učeči se miksanju, učeči se poslu DJ-a. Mogao bih reći da je, iako sam u glazbi, kako sam već spomenuo, bio još odmalena, krenuo sasvim slučajno, zezajući se jedan dan s programom za miksanje pjesama. Shvativši na koji način program funkcionira, kako se pjesme miksaju, lagano sam krenuo kao DJ, počeo upoznavati sebi slične poklonike, prije svega elektronske glazbe i evo danas sam tu gdje jesam, vodim udrugu „Underground Zadar” i puštam glazbu u novom klubu „Trezor”, objašnjava Navi.
Svjestan kako je zapravo do otvaranja „Trezora” u gradu bilo teško, pa i nemoguće naći mjesto gdje bi se uživalo u elektronskoj glazbi, Navi se organizirao sa svojom ekipom ne bi li Zadranke, Zadrani, ali i svi ostali elektro fanovi dobili mjesto gdje će moći uživati u zvucima, koji su nekada, po poplave cajki, dominirali među mladima.
– Elektronska scena se u Zadru u zadnjih par godina uvelike promijenila. Rekao bih da je interes za ovu vrstu glazbe počeo sve više jačati. Mladi, kao i oni malo stariji dance fanovi su počeli sve više i više pokazivati interes za dobar ritam. No, kluba nije bilo, a ni nekog značajnijeg organiziranog okupljanja. Zadovoljan sam što je moja udruga to promijenila, dodaje Navi.
Uz njega još su dva DJ-a zaslužna za povratak elektronike u Zadar, DJ Pelczmann i DJ Antonio, trojka koja velikim slovima piše nove note sredine.
Navi za kraj dodaje i to da, iako je prije svega elektro fan, kroz rad „Underground Zadar” neće zaboraviti ni one uglavnom starije plesačice i plesače, organizirajući i popularne disko večeri, puštajući hitove 70-ih i 80-ih.