Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Festival raste bez obzira na sve poteškoće

18.05.2017. 22:00
Festival raste bez obzira na sve poteškoće


Šesti međunarodni plesni festival In memoriam Nives Šimatović-Predovan najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Domaćin festivala je grad Zadar, a organizator Plesna udruga Gesta, čija je predsjednica Nena Jurišić kazala kako su ponosni što Zadar ima hvalevrijedan festival.
– Svih 22 sudionika su naši prijatelji, upoznali smo ih na raznim festivalima koje pohodimo kroz posljednjih 16 godina. Festival svake godine sve više raste, bez obzira na sve poteškoće na koje nailazimo. Pred nama je jako bogat program s 22 koreografije. Dolaze nam dvije umjetničke škole iz Slovenije, te Makedonci koji svake godine prevale dobar put da bi došli, istaknula je Nena Jurišić napominjući kako je ovo festival različitih plesnih izričaja.
– Ljudi koji su prvi put došli na naš festival uvijek se vraćaju. Sve pršti od energije. Drago nam je da možemo najaviti i open air sport i moda. Pozivamo sve na Forum, bez obzira imaju li plesno iskustvo ili ne. Mi u Gesti se vodimo načelom da ples treba biti dostupan svima, kazala je Jurišić najavljujući i program za mlade. Riječ je o tome, kazala je, da iz nekih sredina dolaze gosti koji nemaju priliku vidjeti primjerice solo.
Posebnu koreografiju imati će plesni umjetnik Marin Lemić, koji je jučer je rekao kako je zadnjih godinu dana eksperimentirao, dosta putovao, te zapravo nije bio na pozornici.
– Kreirao sam nešto prije dvije godine i ovaj solo je zapravo još u procesu. Ovo je zapravo početak nečega što će tek doći. Drago mi ne da se ovo održava u Zadru i da mogu sudjelovati, kazao je Lemić.
Sanja Zalović, glumica Kazališta lutaka Zadar, pozvala je sve da pruže podršku festivalu.
– Plesni festival treba podržati, ne samo ja, već svi. To bude jedna prekrasna subota, sve puno mladosti. Zapravo je to jedno oslobođenje. Bit je da provedete kvalitetno vrijeme, da se zabavimo, govori Zalović.
Nena Jurišić je podsjetila kako se festival održava u spomen na Nives Šimatović-Predovan.
– Naša obaveza je prenijeti ono što nam je ona predala. Nadam se da će i mene netko naslijediti i da će se ovaj festival nastaviti, kazala je Jurišić.