Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Četvrti festival sunca u crkvici Sv. Križa

18.06.2012. 22:00
Četvrti festival sunca u crkvici Sv. Križa


Program će, kako su zacrtali organizatori, početi u 17 sati kreativnom radionicom za djecu koju će voditi glagoljski krasopisac Dario Tikulin


U organizaciji Turističke zajednice grada Nina te uz sudjelovanje ninske Osnovne škole Petar Zoranić i Dječjeg vrtića ¨Morska vila¨, a pod pokroviteljstvom Grada Nina, sutra će se održati četvrta po redu tradicionalna manifestacija pod nazivom ¨Festival sunca i svjetlosti u crkvici sv. Križa iz 9. stoljeća u Ninu¨.
 Kao što je poznato manifestacija se temelji isključivo na valorizaciji arhitektonskog značenja crkvice sv. Križa, a očituje se prvenstveno u novom promišljanju i novoj prezentaciji poznatog spomenika kulture koji je iznimno turistički atraktivan i na nacionalnom i na međunarodnom planu.
Program će, kako su zacrtali organizatori, početi u 17 sati kreativnom radionicom za djecu koju će voditi glagoljski krasopisac Dario Tikulin. Potrebno je sa sobom donijeti papir i pribor za crtanje, a sudjelovati mogu i odrasli skloni likovnom izražavanju. Organizator osigurava malu količinu papira i ugljena za crtanje i pisanje. U slučaju lošeg vremena radionica će se održati u Baroknoj kući u Ninu. U 19 sati bit će otvorena izložba radova učenika OŠ Petar Zoranić na temu festivala. Nakon toga u multimedijalnoj dvorani obližnje Barokne kuće bit će prikazan film pod nazivom ¨Broj iz svjetlosti¨ Mladena Pejakovića. Nakon filma u 20.15 sati manifestacija će biti nastavljena stručnim i znanstvenim predavanjem. Tako će Tomislav Živković govoriti na temu ¨Starohrvatska crkvica sv. Križa u Ninu¨, a glagoljski krasopisac Dario Tikulin ima temu ¨Slova iz glagoljske ruke ninskog kneza Novaka i ime župana Godečajeva na crkvi sv. Križa¨, arheolog i kustos Muzeja ninskih starina Mate Radović govorit će o provedenim arheološkim istraživanjima uokolo crkvice sv. Križa dok će Ana Glavan, Valentina Škibola i Josipa Šalov govoriti o pogledu na “Festival sunca i svjetlosti” sa stajališta najmlađih članica projektnog tima. U 21.30 sati uslijedit će podjela prigodnih nagrada sudionicima izložbe od strane organizatora festivala čiji je cilj da postane i međunarodni znanstveni, kulturni i pedagoški projekt za djecu, mlade i odrasle.
Inače, prema srednjoeuropskom vremenu kako se računa u Hrvatskoj početak suncostaja (solsticija) je 21. lipnja u 1.08 sati. Početak suncostaja (solsticija) po međunarodnom računanju vremena (tzv. Greenwitchu) je 20. lipnja u 23.08 sati. Kako ove godine ljeto počinje u noći izostat će nažalost susret u trenutku početka suncostaja (solsticija).