Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HNS htio “pošto-poto” srušiti HDZ, pa ostao bez svoja dva vijećnika

18.06.2012. 22:00
HNS htio “pošto-poto” srušiti HDZ, pa ostao bez svoja dva vijećnika


Da nezavisne liste na lokalnim izborima dobivaju velik broj glasova potvrdili su Zoran Nekić (8,98 posto) i Luka Zubčić (8,52 posto). Nekić, koji je još aktualni predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Podgradina, u svom mjestu je pobijedio svoju stranku i s tim glasovima osvojio vijećnički mandat


Prema rezultatima u nedjelju održanih prijevremenih izbora za Općinsko vijeće, u Općini Posedarje vlast će ostati nepromijenjena, oformit će je lista HDZ-a nositelja Nike Zekića, općinskog predsjednika stranke. Hrvatska demokratska zajednica je, naime, dobila povjerenje najvećeg broja birača i osvojila 7 od 13 vijećničkih mandata.
Usprkos činjenici kako je do redovnih lokalnih izbora točno 11 mjeseci, izlazak na birališta bio je manji nego se očekivao, tek 50 posto.
Mobilizacija birača bila je zaista velika, posebno u nedjelju. Ipak, od ukupno 3.518 birača glasovalo je 1.776 birača, odnosno 50,47 posto, od čega je nevažećih listića bilo 27 ili 1,52 posto. Iako je odaziv znatno manji nego prethodnih izbora, vjerujemo da će novi popis birača za sljedeće izbore imati barem nekoliko stotina birača manje nego što Općina Posedarje ima stanovnika. Sad je gotovo u omjeru jedan naprama jedan.
Zadovoljni HDZ-ovci
Najveći dobitnik izbora je HDZ koji je pobijedio na šest od osam biračkih mjesta te je uspio nadomjestiti vijećnika koji se “odmetnuo” te će zajedno s načelnikom Ivicom Juričevićem (HDZ) imati i zakonodavnu i izvršnu vlast. U HDZ-u s osvojenih 45,85 posto glasova i osvojenom apsolutnom većinom mogu biti itekako zadovoljni.
Upornost HNS-a da s vlasti skine HDZ nije urodila plodom. U prošlom sazivu Vijeća kao nezavisni imali su pet, a sada kao kandidati HNS-a samo tri vijećnika s 22,93 posto glasova. Prilika za popravni je već treća nedjelja u mjesecu svibnju 2013.
Ako se i zanemare, vidljivo po rezultatima, nepotrebni troškovi prijevremenih izbora postavlja se pitanje jesu li HNS kaznili birači što su u trećoj trećini mandata kao nezavisni vijećnici pokrenuli proces raspuštanja Vijeća zbog zavrzlama oko prihvaćanja godišnjeg proračuna, možda zbog promjene dresa iz nezavisnih u stranački, znakovitog pada popularnosti HNS-a i Kukuriku koalicije na državnoj razini ili je razlog nešto sasvim stoto, pokazat će postizborne analize u stranci.
Gdje su nestali “starčevićanci”?
Osim HNS-a koji je praktički izgubio dva vijećnika, svakako je najveći gubitnik HSP dr. Ante Starčević koji jedini nisu prošli izborni prag, broj 4 na izbornom listiću zaokružilo je tek 67 birača ili nedostatnih 3,83 posto. Iako je osvojio samo jedan vijećnički mandat HSS se s osvojenih 9,89 posto glasova vratio u posedarske vijećničke klupe.
Da nezavisne liste na lokalnim izborima dobivaju velik broj glasova potvrdili su Zoran Nekić (8,98 posto) i Luka Zubčić (8,52 posto). Nekić, koji je još aktualni predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Podgradina, u svom mjestu je pobijedio svoju stranku i s tim glasovima osvojio vijećnički mandat. Hoće li biti istinska oporba ili ipak ne, vidjet će se već na konstituirajućoj sjednici.
Luka Zubčić je vjerovao u veći broj vijećničkih mandata. Međutim, nije pobijedio u svom Islamu Latinskom već u malom biračkom mjestu u Vinjercu. Osvojio je sveukupno 149 glasova ili 8,52 posto što je prema D’Hondtovoj metodi jedan vijećnik. Hoće li ostati nezavisni ili se prikloniti nekoj od četiri općinske stranke vidjet će se, ako ne na sjednicama Vijeća onda zasigurno na lokalnim izborima koji su pred nama.
Konstituirajuća sjednica Vijeća trebala bi biti sazvana u roku od mjesec dana, a politički akteri u Posedarju, prvenstveno Niko Zekić kojeg već svi vide kao novog predsjednika OV-a, smatraju da će se to dogoditi u najskorijem mogućem roku. Naročito zbog činjenice da se općinski novci već pola godine mogu izdvajati tek za hladni pogon.


A gdje su žene?!




U vijećničkim klupama Općine Posedarje neće sjediti niti jedna žena. Protekle tri godine vijećnica je bila nezavisna Martina Brala koja je kao peta na HNS-ovoj listi ostala bez mandata. Inače na šest kandidacijskih lista koje su brojile ukupno 78 kandidata bilo je tek pet žena. Osim najbolje rangirane Martine Brale, Anita Vedrić (HSS) bila je na devetom mjestu, Marijana Marcelić i Marija Zubčić (Nezavisna lista Luka Zubčić) na samom dnu liste, na 12. i 13. mjestu, te Anđelka Gospić (Nezavisna lista Zorana Nekića) na pretposljednjem, 12. mjestu. Što se tiče HDZ-a i HSP-a AS na listama nisu ni imali kandidatkinje…


Sastav posedarskog OV-a


U novom Vijeću su: Niko Zekić, Josip Magaš, Ivica Šalina, Željko Kolčeg, Marinko Mijolović, Josip Prskalo i Kristijan Knežević iz HDZ-a, Marko Brala, Božidar Nekić i Roko Brala iz HNS-a, Željan Kalac iz HSS-a te nositelji nezavisnih lista Zoran Nekić i Luka Zubčić.