Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nek’ mladi sami svoju politiku vode

18.06.2012. 22:00
Nek’ mladi sami svoju politiku vode


Nepostojanje Savjeta mladih na županijskoj razini, needuciranost Savjeta mladih na gradskoj razini i nepostojanje Lokalnog plana za mlade nezahvalni su indikatori stanja u kojem se razvoj politike za mlade nalazi u Zadru. Ipak, postoji volja sudionika da se na ovom problemu kontinuirano radi, kaže Lucija Mikas


U organizaciji Plesne udruge u pokretu IN FLUX iz Zadra i Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba, u Zadru je održan edukacijski trening “RAP MEETING” na kojem je 22 sudionika iz Italije, Mađarske, Zagreba i Zadra veoma intenzivno radilo na razumijevanju različitih modela razvoja politike za mlade u zemljama Europske unije. U okviru treninga je održan i okrugli stol o važnosti uspostave održivog razvoja politike za mlade u Zadru. Cijeli susret je ujedno i prva zajednička aktivnost svih partnera u projektu RAP – Real active participation (Stvarno aktivna participacija) kojeg financira Europska komisija.
URBAN JAM u Zadru
Sljedeća aktivnost će biti sredinom srpnja. Također u Zadru održat će se URBAN JAM 023 pod motom “Hip hop, a ne dop”. Radi se o manifestaciji koja uključuje međunarodno plesno natjecanje u break danceu i hip hopu i još jedan okrugli stol na temu razvoja politike za mlade u Zadru.
Cilj RAP projekta je povezati mlade i donositelje odluka na međunarodnoj razini te zajedničkim aktivnostima omogućiti učenje iz primjera dobre prakse razvoja politike za mlade. Pritom se, kroz kreativno izražavanje mladih, želi ukazati zajednici na probleme i potrebe mladih u društvu danas, a mlade educirati o njihovoj ulozi u velikom procesu demokratizacije društva.
Edukacijski trening je u hotelu Donat vodio Elvis Fekete iz Pule koji je veoma aktivan u radu s mladima kroz udrugu ZUM iz Pule, Vijeće mladih Istarske županije i još nekoliko organizacija, a bavi se uglavnom temama kao što su volonterstvo, aktivno sudjelovanje, politika za mlade, nenasilna komunikacija, transformacija sukoba…
– Iz mog iskustva, ovako velike grupe sudionika s toliko različitih razina znanja i odgovornosti nerijetko ne uspiju postići konkretne rezultate i kvalitetnije se povezati za rad u timu. No, iskustvo dizajniranja i vođenja ovog treninga u Zadru u to me potpuno razuvjerilo. Kroz veoma intenzivan program rada i iznimno aktivno sudjelovanje svih sudionika grupa je uspjela u veoma kratkom roku, i to uz komunikaciju na više jezika, ostvariti jako dobre rezultate. U prilog tome dovoljno govore i činjenice da su sudionici sve slobodno vrijeme proveli zajedno, a na završnim aktivnostima bilo je i suza zbog rastanka. RAP je veoma dobar projekt, usmjeren na pravu razinu problema i uopće ne sumnjam da je ovaj edukacijski trening tek nagovještaj svih pozitivnih promjena koje ovi mladi ljudi za nas spremaju, rekao je Fekete.
Mlade izdalo društvo
Kako dodaje Fekete, visoka stopa nezaposlenosti, nerazumijevanje političkih procesa i nerazumijevanje uloge u procesima demokratizacije, nedovoljna sposobnost samoorganiziranja i zajednički osjećaj da ih je društvo izdalo, mlade danas stavljaju u nezahvalan položaj kada govorimo o aktivnom sudjelovanju u unapređenju kvalitete života. Ipak, ovakvi projekti, ističe Fekete, pogotovo kada su međunarodnog karaktera, daju za pravo vjerovati da se i to mijenja na bolje.
Kroz neformalne metode sudionici su imali priliku jasnije upoznati pojmove politike za mlade, institucionalnog okvira razvoja politike za mlade, EU institucionalnog okvira politike za mlade, sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka, nacionalnih i lokalnih strategija i dokumenata i sl. Sudionici su, kao dio planiranog programa predstavili probleme i prednosti svojih lokalnih politika za mlade i ponudili rješenja, a dogovorene su i detaljno planirane zajedničke aktivnosti na ovom, ali i budućim projektima.
Na samom početku treninga održan je okrugli stol koji je organizirala Lucija Mikas, predsjednica Udruge IN FLUX, a na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne vlasti, institucija i civilnih organizacija te brojni stručnjaci koji se u Zadru bave s mladima.
– U veoma konstruktivnoj raspravi, koja je očito bila potrebna u Zadru, mnogi su istaknuli svoje viđenje problema nesustavnog bavljenja mladima kroz razvoj institucionalnog okvira politike za mlade, ali i naglasili što svatko od njih može učiniti da se to promijeni. Nepostojanje Savjeta mladih na županijskoj razini, needuciranost Savjeta mladih na gradskoj razini i nepostojanje Lokalnog plana za mlade nezahvalni su indikatori stanja u kojem se razvoj politike za mlade nalazi u gradu Zadru. Ipak, spremnost velikog broja stručnjaka da se odazovu ovakom okupljanju govori u prilog tome kako se, pa i kroz ovakve projekte na uključivanju mladih u procese donošenja odluka može, želi i mora kontinuirano raditi, zaključila je Mikas.