Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novo zlato za Nadinsku ranu

18.06.2012. 22:00
Novo zlato za Nadinsku ranu


Jako sam ponosan na ove nagrade. Nadinska rana je već više puta nagrađena, ali ovo je još jedna potvrda s jakog međunarodnog natjecanja da se ovdašnji vinari imaju čime hvaliti na međunarodnom tržištu, kaže Željko Vrsaljko


Vina poznatog nadinskog vinara Željka Vrsaljka nedavno su na prestižnom međunarodnom ocjenjivanju vina MUVINA 2012. u Slovačkoj dobila jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. Između 490 vina iz petnaestak zemalja, Vrsaljkovo vino Nadinska rana koje je i ranije višestruko nagrađivano i u slovačkom gradu Prešovu ocijenjeno je zlatnim. Nadinska rana berba 2009. je mješavina syraha i merlota, a srebrne medalje dobila su i Vrsaljkova vina syrah i cuvée.
– Jako sam ponosan na ove nagrade. Nadinska rana je već više puta nagrađena, ali ovo je još jedna potvrda s jakog međunarodnog natjecanja da se ovdašnji vinari imaju čime hvaliti na međunarodnom tržištu; da smo stvorili nešto dobro i da samo tako trebamo nastaviti. Štoviše, smatram da je ovo tek početak i da će na našem prostoru nastajati sve više vrhunskih vina. Mi u Nadinu možemo biti sigurni u to zato jer imamo vrhunsko grožđe, kaže Vrsaljko koji ima oko 20 tisuća panja vinove loze, a vino je počeo buteljirati prije tri godine.
Kako ističe Vrsaljko, koji je ujedno i predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin, kvalitetu nadinskih vina prepoznali su i ugostitelji diljem županije koji svojim gostima žele ponuditi autohtono vrhunsko vino.
Među hrvatskim vinima, Vrsaljkova Nadinska rana je imala najviše bodova, a zlato je osvojio i Zlatan Plavac Grand Cru iz 2008. vinara Zlatana Plenkovića s Hvara, dok su njegova vina Zlatan Crljenak i Zlatan Plavac iz 2009. osvojili srebra.