Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sve manje zasijanih površina

18.06.2012. 22:00
Sve manje zasijanih površina


Prema prvim pokazateljima, kao i po riječima poljoprivrednika, može se zaključiti kako su prinosi ove godine unatoč svemu bolji nego lanjske godine, no zasijanih površina sve je manje


Ovih su dana na njivama i oranicama u okolici Nina, kao i na poljima susjednih općina Ražanac i Poličnik, počeli poslovi ubiranja ovogodišnjeg uroda pšenice, ječma i zobi. Žetva je u odnosu na lanjsku godinu krenula ranije najmanje za dvadesetak dana. Tome je glavni razlog nezapamćena proljetna suša koja je uz visoke temperature zraka vladala na ovim prostorima. Prema prvim pokazateljima, kao i po riječima poljoprivrednika, a može se zaključiti kako su prinosi ove godine unatoč svemu bolji nego lanjske godine.
 To je potvrdio i vlasnik kombajna Željko Jurlina iz Mazija kuća, kojeg smo zajedno s njegovim pomoćnikom Danijelom Dvorskim zatekli u žetvi u bogatom polju Grusi nadomak Briševa.
– Što se tiče cijene žetve, ona iznosi 19 lipa po metru četvornom požnjevene površine i nije se unatoč čestim poskupljenjima nafte, maziva te umjetnih gnojiva mijenjala u odnosu lanjsku godinu, kaže Jurlina pojasnivši nam da će sve biti završeno u narednih 10 do 15 dana. Naravno, taj će se plan ostvariti ako bude išlo na ruku suho i toplo vrijeme.
Ipak, iz godine u godinu u bogatim poljima šireg ninskog bazena sve je manje zasijanih površina. Od nekada bogatih i izdašnih oranica sada je 90 posto zemljišta zapušteno i pretvoreno u ledine. Nema više ni prepoznatljivih pašnjaka jer se stoka može izbrojiti na prste. Razlog tome prvenstveno treba tražiti u činjenici što ovdašnje poljoprivrednike u vrijeme sjetve nitko ne potiče i subvencionira. Poljoprivrednici i stočari su prepušteni sami sebi i sve nemilosrdnijim ćudima tržišta. Svakako da je i veliki problem što nema organiziranih otkupnih stanica i rascjepkanosti parcela. Zbog svega toga brojni dojučerašnji poljoprivrednici okreću se u posljednje vrijeme u većini slučajeva sadnji i uzgoju maslina, suvremenih sorti vinove loze, smokava, jabuka te proizvodnji raznih vrsta povrća. To im u konačnici donosi nekakvu zaradu u ovo vrijeme štednje i odricanja.