Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca učila kako se spasiti iz opasnih situacija

Autor: Velimir Brkić

18.06.2013. 22:00
Djeca učila kako se spasiti iz opasnih situacija

Foto: Velimir BRKIĆ



Cilj ovog programa je upoznati djecu predškolske i školske dobi sa značenjem broja 112, poticati njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama, kaže Staničić


U slučaju nesreće budite mirni, bez panike i naglog izlaženja van iz vrtića. Slušajte svoje tete i izađite van po planu, poručili su djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje u posjetu polaznicima Dječjeg vrtića Cvit na mjesnom igralištu u Sv. Filipu i Jakovu, održanog u sklopu nacionalnog programa edukacije djece u nižim razredima osnovne škole te starijih grupa u dječjim vrtićima.
– S obzirom na tehničko-tehnološki razvoj, vremenske i druge neprilike, nemogućnost stalnog nadzora te i neke druge čimbenike, znatno se povećava mogućnost da se djeca predškolskog i školskog uzrasta, kao najosjetljiviji dio populacije, nađu u situacijama kada su prinuđena pomoći sebi ili osobama oko sebe, rekao je viši savjetnik za preventivu i planiranje Edvard Staničić, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza, ne samo sustava redovnog odgoja i osposobljavanja, nego i obveza drugih tijela državne uprave i institucija.
– Cilj ovog programa je upoznati djecu predškolske i školske dobi sa značenjem broja 112, poticati njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama, kaže Staničić, dodajući da je naglasak edukacije na ponašanju kod prirodnih katastrofa, ali se predavanja dijelom odnose i na prometne i neke druge nesreće.
Mališanima iz Dječjeg vrtića Cvit ravnateljice Mirjane Zalović, prikazano je kako žurne službe interveniraju te su razgledali vatrogasna vozila i opremu vatrogasaca i HGSS-a, policije i razgovarali sa službenicima.
Predstavnici HGSS-a su na veliku radost djece pokazali spašavanje iz visina, užadima s kliznim sistemom. Djeca su aktivno sudjelovala, spasioci su ih vješto i uz burno odobravanje djece spuštali sa stabla.