Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gradska groblja najveći izvori komaraca

Autor: Irena Jurjević

18.06.2013. 22:00
Gradska groblja najveći izvori komaraca

Foto: Vedran SITNICA



Dolaskom toplijih dana dolazi i problem komaraca. I ove godine neugodne posljedice ovog insekta osjetila je većina građana, no kako kaže Krešimir Ribić iz riječke Dezinsekcije koja ima sklopljen ugovor s Gradom Zadrom o dezinsekciji i deratizaciji, situacija s komarcima je puno bolja nego što je bila lani.
Reagirati i prema dojavama
– Dezinsekcija se radi larvicidno, odnosno komarci se uništavaju u svojim staništima, u vodi. Sa zaprašivanjem se počelo prije tjedan dana i na udaru su prvo gradska groblja koja su najveći izvori komaraca. Naime, ljudi tamo ostavljaju cvijeće u vazama s vodom, ne dođu dva tjedna i tu se već stvorilo leglo, pojasnio je Ribić čija tvrtka u akciji rješavanja ovoljetnih najezda komaraca usko surađuje sa Zavodom za javno zdravstvo koji im je stručni nadzor. Prema planu, Grad će se u potpunosti obići jednom mjesečno, a izlazit će se dodatno i na dojave građana.
– Reagirat ćemo prema dojavama s terena koje dobivaju naši ljudi, kao i prema dojavama Zavoda za javno zdravstvo te iz Grada Zadra. Sve ovisi o situaciji, no ona još nije takva da treba konstantno raditi, odnosno da se zaprašivanjem obuhvaća cijeli grad. Za sada se još radi većinom po dojavama, kazao je Ribić pojasnivši kako se zaprašivanje radi strojem koji se nalazi na terenskom vozilu, a koji stvara finu vodenu mrežu, odnosno izbacuje vodu u finim kapljicama u kojima se nalazi insekticid.
Riječka tvrtka Dezinsekcija ima sklopljen ugovor i za deratizaciju koja se sistematski obavlja dva puta godišnje. Proljetna deratizacija je napravljena, dok ove godine predstoji još ona jesenska. Tijekom ljeta, ukoliko bude potrebe izlazit će se na teren, no samo ukoliko  građani prijave problem, kazao je Ribić.
Otporni tigrasti komarac
U međuvremenu i zadarski Zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama objavio je nove upute za uništavanje legla tigrastih komaraca, vrste koja se pojavila na našem području unutar posljednjih nekoliko godina. Tigrasti komarac je vrlo prilagodljiv, brzo širi nova legla, istiskuje ostale vrste komaraca, napada tijekom čitavog dana te preživljava na nevjerojatnih  -5 stupnjeva Celzijusovih. Ubodima izaziva kožnu reakciju s oteklinom koja svrbi ili peče, a kod osoba osjetljivih na ubode izaziva i jače kožne reakcije, te prenosi i zarazne bolesti. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju kako ćemo manje komaraca imati ako redovito uklanjamo smeće i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude), sprječavamo nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste, spremnike za vodu zaštićujemo poklopcima, gustim mrežama ili folijama, čistimo začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako ne bi nakupljali vodu i slično.
– Najbolji način zaštite od komaraca u okolini vaše kuće jest uklanjanje vode iz svih predmeta u kojima se ona može zadržavati, zaključak je Zavoda za javno zdravstvo uz dodatak kako voda ne smije stajati duže od sedam dana kako ličinke komaraca ne bi imale dovoljno vremena za razvoj u odrasle komarce.