Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marčina i zahtjevni tuđinci

Autor: Ante Kolega

18.06.2013. 22:00


Koliko je turizam uvezan s poljodjelstvom i što je to turistički proizvod, pita me Neno Marčina, predsjednik Udruge zadarskih turističkih vodiča i direktor zadarske turističke agencije.
Putničarstvo se razvija razvitkom gospodarstva, kada veći dio slobodnog vremena utječe na porast putovanja i boravak ljudi na zanimljivim tuđim područjima.
Potrošnja turista, ili prihod od turističke djelatnosti, osim smještaja, može se povećati većom prodajom dodatnih proizvoda i usluga.
U ukupnoj turističkoj prodaji najzanimljiviji dio je ponuda iz vlastite domaće proizvodnje, posebice poljodjelsko-prehrambenih proizvoda.
Udio vlastitih poljodjelsko- prehrambenih proizvoda najučinkovitiji je za  povećanje ukupnog  turističkog proizvoda.
Na taj način domaćim poljodjelskim proizvodom  u turističkoj potrošnji, ostvarit ćemo veći prihod i zaposlenost u poljodjelstvu.
Skuplji vlastiti proizvod u krajnjem turističkom proizvodu često se zamjenjuje jeftinijim uvoznim proizvodima.
Dokle seže zanimanje domaćih proizvođača za proizvodnju izvornih i proizvoda zemljopisnog podrijetla, pita dalje Marčina.
Sve dotle dok se na njima može zaraditi.
Dakle, pojam turističkog proizvoda je u stvari povezani proizvod, vrednovan preko prodaje smještaja, hrane i pića, izleta, priredbi,  događaja, doživljaja i turističkih usluga.
Onoliko koliko ostvarimo prihoda od dodatne turističke ponude, ovisi i ocjena ukupne turističke djelatnosti.
Izlišan je veliki broj noćenja, ako je mala turistička potrošnja, posebice hrane, pića, ostalih proizvoda i usluga iz ponude domaće proizvodnje.
Vaš Bage