Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Šoša apelirao da se u vatru ne šalju maloljetnici

Autor: Branko Božić

18.06.2013. 22:00
Šoša apelirao da se u vatru ne šalju maloljetnici

Foto: Branko BOŽIĆ



Sukladno financijskim sredstvima Grada Nina te potpori VZZŽ-a osposobili smo naše postrojbe uz prijem novih članova da se mogu uhvatiti u koštac s najzahtjevnijim zadacima. Mi se punom parom spremamo za ovo ljeto koje bi zaista moglo biti vatreno, rekao je Surić


U dvorani ninskog Doma kulture održana je godišnja izvještajna skupština ninskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pljusak, najstarijeg, sad već stožernog, dragovoljnog društva na prostoru Zadarske županije.
Društvo je osnovano prije 17 godina i trenutno broji 63 vatrogasca. Skupštinu je otvorio predsjednik Ive Surić, a u njenom radu uz članove vatrogasce sudjelovali su i gosti, počasni vatrogasac i jedan od utemeljitelja Društva Željko Jurlina, ninski gradonačelnik Emil Ćurko, dogradonačelnica Dalija Pavlović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažimir Kažo Kolanović te glavni vatrogasni županijski zapovjednik Željko Šoša.
Transparentni vatrogasci
Po usvajanju dnevnog reda za novog tajnika Društva izabran je Mate Štulina nakon čega su predsjednik Surić te zapovjednik DVD-a Joško Jurlina iznijeli detaljna izvješća o radu i aktivnostima ninskih vatrogasaca u protekloj godini.
 – Sukladno financijskim sredstvima Grada Nina te potpori VZZŽ-a osposobili smo naše postrojbe uz prijem novih članova da se mogu uhvatiti u koštac s najzahtjevnijim zadacima. Mi se punom parom spremamo za ovo ljeto koje bi zaista moglo biti vatreno s obzirom da su bile dugotrajne i obilne kiše i da je trava toliko bujna kao nikad do sada. Naravno da ne mogu prijeći preko činjenice da nam je angažmanom ninske Gradske uprave i gradonačelnika Ćurka konačno osiguran radni prostor u nekadašnjoj zgradi HEP-a na ulazu u Nin iz pravca Zadra, za što se  posebno zahvaljujem, rekao je Surić. Kad su posrijedi financije, predsjednik Surić je istaknuo zadovoljstvo činjenicom što su lanjsku godinu završili s viškom sredstava na računu u iznosu od 84.234 kune. Ukupni godišnji prihodi iznosili su im 329.819 kuna, od čega im je Grad Nin doznačio 151.255 kuna, a VZZŽ 178.564 kuna.
 U svome obraćanju okupljenim vatrogascima gradonačelnik Ćurko je rekao kako su nakon tri godine dobili prostor navedene oronule zgrade HEP-a na ulazu u Nin koja raspolaže s 1000 metara četvornih.
– Mi ćemo taj objekt obnoviti i privesti svrsi jer on je do sada bio ružna slika našeg grada i vi ćete u njega useliti već uskoro, no nismo odustali od gradnje novog vatrogasnog doma u Poljicima Brigu za što imamo svu dokumentaciju i kojeg ćemo nominirati prema EU fondovima, rekao je gradonačelnik Ćurko.
O Slavici
 Skupštinarima se obratio i županijski zapovjednik Željko Šoša. Upućujući im čestitke na besprijekornom funkcioniranju otkrio je kako trenutno grad Zadar, zajedno s općinama Poličnik, Bibinje i Zemunik, radi na formiranju Javne postrojbe grada Zadra u kojoj će u narednom vremenu svoje mjesto dobiti i ostali gradovi i općine u Zadarskoj županiji. Šoša je posebno apelirao na zapovjednika Joška Jurlinu da se ne usudi slati na požare maloljetnike, vatrogasce koji nemaju opremu i koji nisu položili vatrogasni ispit.
– Vidite što se dogodilo bivšem šibenskom zapovjedniku Draženu Slavici koji je ni kriv ni dužan razapet na križ. Ja sam uvjeren da će on biti oslobođen, ali njegov život je uništen jer se već šest godina od nemila do nedraga vuče po sudovima, rekao je Željko Šoša.
 Kažo Kolanović je upozorio vatrogasce kako će ove godine biti manje financijskih sredstava na raspolaganju vatrozaštiti jer je, kako je istaknuo, Zadarska županija malo zavrnula “špinu” za svojih 250.000 kuna, a i Hrvatske šume su smanjile dotok novca i on će se kretati u visini nešto većoj od milijun kuna.
– Lanjske godine smo platili za intervencije DVD-ima izvan njihovih prostora oko 900.000 kuna. Za vašu informaciju sat rada vozila i tri vatrogasca košta nas 500 kuna, a sad smo smanjili iznos na 400 kuna. Potrošenu vodu i ove godine nitko od vas neće plaćati. Drago mi je da ste pozitivno poslovali. Plaće za vaših 7 do 8 stalno zaposlenih vatrogasaca su već osigurane kao i plaće sezonaca, rekao je Kolanović.