Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest

18.06.2016. 22:00
Ispravljaju  nepravilnosti i bude  vozačku savjest


Građani najčešće prijavljuju nesavjesne vozače koji su zapriječili, primjerice, ulaz u garažu ili dvorište, automobile parkirane na nogostup, a ponajviše su osjetljivi na situacije kada uoče da je automobil nepropisno parkiran na označeno mjesto za invalide
Iako bez velike medijske  pozornosti, od proteklog  tjedna s radom su započeli prometni redari Grada Zadra. Službu prometnog  redarstva gradska je uprava  uvela u cilju uvođenja reda  u promet u mirovanju, poboljšanja protočnosti prometa ali i zbog bolje edukacije vozača o prometnoj kulturi.
– Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Prometno redarstvo ustrojeno je unutar Upravnog  odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra. Ovlasti  prometnih redara propisane  su Pravilnikom o uvjetima i  načinu obavljanja poslova  nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila  te uvjetima za obavljanje  poslova premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, objašnjava  pročelnica Ivana Vanjak te  navodi kako prometni redari  rade svakodnevno, u dvije  smjene, od 7 do 14 sati i od  14 do 21 sati uz nedjeljna  dežurstva, rješavaju i nadziru promet u mirovanju odnosno parkiranje, tj. obavljaju poslove nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, nadzora nad rezerviranim parkirališnim  mjestima, poslove vezane za  premještanje nepropisno  zaustavljenih ili parkiranih  vozila te poduzimaju mjere  sukladno ovlastima propisanim Zakonom o sigurnosti  prometa na cestama, Prekršajnom zakonu i Odluci o  organizaciji i načinu naplate  parkiranja.
Rad u dvije smjene
Za sada su zaposlena trojica prometnih redara: Hrvoje Marić, Marin Mazija i Arsen Šimunov. Osim što su na  novu dužnost došli iz komunalne tvrtke Obala i lučice,  svi su oni prošli edukaciju u  organizaciji Policijske akademije u Zagrebu  gdje su  osposobljeni iz područja sigurnosti cestovnog prometa,  taktike i metodike postupanja u nadzoru i upravljanju  prometom na cestama, prekršajne odgovornosti, kao i  osnovama komunikacijske  kulture.  Ured prometnih redara smješten je na Ravnicama pored pauk službe koja  ih prati u njihovom poslu.  Svi građani mogu ih svakodnevno kontaktirati na telefonski broj  627-701 i prijaviti prometne prekršitelje, a  sve s ciljem učinkovitog  rješavanja prometnih problema u gradu, a time i povećanja kvalitete života Zadrana i njihovih gostiju.
Dobra suradnja s  građanima
Prometni redar Hrvoje  Marić istaknuo je da glavni  cilj postojanja prometnog  redarstva nije kažnjavanje,  već u prvom redu pomoć  građanima, poput omogućavanja nesmetanog prolaza osobama koja guraju  dječja kolica, odnosno kreću  se uz pomoć invalidskih kolica. Dodao je da su ih  građani Zadra, u ovih desetak dana koliko rade, dobro  prihvatili. Redovito im se  obraćaju telefonom i prilaze  im na ulici kako bi im ukazali na prometne prekršaje.
– Najčešće prijavljuju nesavjesne vozače koji su zapriječili primjerice ulaz u  garažu ili dvorište, automobile parkirane na nogostup,  a ponajviše su osjetljivi na  situacije kada uoče da je automobil nepropisno parkiran na označeno mjesto za  invalide, naglasio je Marić.  Također, prometni redari su  kazali da do sada nisu imali  neugodnih situacija s vozačima i da su oni svjesni  prometnog prekršaja koji su  napravili. Većina njih do sada platila je kazne na licu  mjesta.
Posla ne nedostaje
Osim zbog lokalnog prometa, služba prometnog redarstva ustrojena je i radi  odražavanja visokog imidža  turističke destinacije.
– Posla ne nedostaje, ističu  redari dodajući da su, uz  asistenciju prometne policije, započeli s najkritičnijim  prometnim točkama u gradu, kao što je dio Liburnske  obale koji je od ove godine  prenamijenjen za zaustavljanje turističkih autobusa.  Iako su se prije vozači parkirali bez obzira na znakove  zabrane parkiranja, nakon  uredovanja prometnih redara i pauk službe, koja na  njihov nalog podiže nepropisno parkirana vozila, danas je taj dio ipak slobodan i  služi svojoj svrsi. Najveći posao prometne redare čeka  ipak na Kalelargi i okolnim  ulicama u gradskoj jezgri u  kojima vidno manje ali još  uvijek krstare dostavna vozila mimo izdanih dozvola.
– Već prvi tjedan od uspostave rada našeg prometnog  redarstva vidljivi su pomaci  na bolje i nema dvojbe da je  riječ o velikom iskoraku u  uvođenju reda u promet u  mirovanju i prometovanju  pješačkim zonama našega  grada. Uvjeren sam kako će  se savjest pojedinih vozača  probuditi i prije nego što im  se utvrde prekršaji, a posebno zahvaljujem građanima  koji svojim aktivnim sudjelovanjem i pozivom na  dežurni telefone prometnog  redarstva olakšavaju posao  našim djelatnicima, zaključio je gradonačelnik  Grada Zadra, Božidar Kalmeta.ina kazne je pedeset posto od  propisane.