Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Moraju okusiti kruh sa sedam kora

18.06.2016. 22:00
Moraju okusiti  kruh sa sedam  kora


– Izvodimo vježbe spašavanja, protupožarne vježbe, uče se i sada konkretno prakticiraju razne vještine, imamo predavanja, održava se čistoća i higijena broda i naravno, učenici pomažu u kuhanju – ispričao je jučer poznati profesor zadarske Pomorske škole Jere Bilan
Kao i svake godine nakon završetka nastave, učenici zadarske Pomorske škole koji se školuju za zvanje nautičara i brodostrojara isplovljavaju na svojoj “Kraljici mora” – na more, kako bi  odradili praksu i stvarno doživjeli sve ono što im buduće zanimanje  nosi.
Tako je i bilo i prošli ponedjeljak kada je prva grupa od 25 završenih trećaša, kojima su se ovoga puta pridružili i budući tehničari za održavanje jahti i marina, sa svojim profesorima i mentorima Jerom Bilanom, Juricom Ruićem i Antoniom Zubčićem, isplovila prema otoku Olibu.
– Bili smo usidreni u uvali Kosirača na otoku Istu koja se nalazi  na sjeverozapadnom dijelu otoka kako bismo se zaštitili od jakog  juga. Prije toga smo noćili na Olibu, a bili smo i na Malom Lošinju.  Osim jakog juga koje je puhalo, sve je bilo u redu. Učenici obavljaju  svoje zadatke kao prava posada. Izvodimo vježbe spašavanja, protupožarne vježbe, uče se i sada konkretno prakticiraju razne vještine, imamo predavanja, održava se čistoća i higijena broda i naravno, učenici pomažu u kuhanju – ispričao je jučer poznati profesor  zadarske Pomorske škole Jere Bilan.
No, osim što je svakako, najbitnija praksa i sve ono što je vezano  uz more i brod, zadarski učenici prošetaju svakim otokom uz koji  se privežu pa su tako na Malom Lošinju posjetili i družili se sa svojim vršnjacima i kolegama iz tamošnje Pomorske škole, a posjetili  su i nedavno otvoreni Muzej Apoksiomena.
– U Malom Lošinju nam se dogodila i jedna jako lijepa priča. Naime, u jednom poznatom lošinjskom restoranu vlasnik nas je svih  počastio pizzama. “Rastopio” se čovjek kad je čuo da smo iz Zadra  jer je on Lukoranac – dodao je još uz smijeh Jere Bilan.
Mlada posada zadarske Pomorske škole i njihovi profesori vratili  su se kući, a nakon njih idu drugi od ukupno četiri skupine učenika  koji svake godine na ovakav način odrađuju svoju praksu.