17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
"Čovjek i krš 2017." u Zadru
Piše: Hina (H)
Foto: Ivan JAMIČIĆ

Međunarodni znanstveni susret "Čovjek i krš 2017.", na kojem će biti predstavljena istraživanja o nekim od najaktualnijih pitanja  odnosa čovjeka i krških okoliša danas, održat će se u Zadru od 26. do 29.  lipnja.

Krški krajolici, jedinstveni zbog svoje prepoznatljive morfologije, hidrologije i živog svijeta, iznimno su osjetljivi na utjecaje. Istodobno su  otvorena knjiga ljudske povijesti koja u značajnoj mjeri još nije pročitana, ističu moto skupa organizatori.

Na skupu će oko 75 sudionika iz 19 zemalja govoriti o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode, o opasnostima po  život u kršu zbog slijeganja i proloma tla, o rekonstrukcijama geološke  prošlosti na temelju raznih vrsta nalaza i drugim stručnim temama, a bit  će predstavljena i upotreba novih sofisticiranih tehnika istraživanja.

Ključna predavanja održat će globalno vodeći istraživači Derek Ford iz  Kanade i Ognjen Bonacci iz Hrvatske.

Uz domaćina, Geografski odsjek Sveučilišta u Zadru, skup organiziraju  regionalne ustanove s Dinarskog krša: Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva i Filozofski fakultet Crnogorskog sveučilišta iz Nikšića te globalne  udruge: Međunarodna geografska unija i Međunarodna hidrogeološka  udruga. Pokrovitelj skupa je UNESO.

U sklopu susreta, bit će organizirane i dvije stručne ekskurzije, jedna u  Cerovačke pećine, špiljski kompleks od oko sedam kilometar dužine u  južnom dijelu Parka prirode Velebit, i u Nacionalni park Krka, područje  nepromijenjene i izuzetne prirodne vrijednosti, poznato se po sedam sedrenih barijera koje na Krki stvaraju vodopade iznimne privlačnosti.

Trenutno nema komentara

Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr