Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Događaj koji se ne zaboravlja

Autor: Branko Božić

18.07.2010. 22:00
Događaj koji se ne zaboravlja


Na ljetnoj pozornici pored srednjovjekovne crkvice Sv. Križa nastupio je čuveni hrvatski ansambl “Lado”. Pedeset vrhunskih glazbenika pod vodstvom umjetničkog direktora Ive Ivančana stvorilo je atmosferu u kojoj je uživalo dvije tisuće okupljenih Ninjana i njihovih gostiju.
Među publikom su se našli ninski gradonačelnik Emil Ćurko sa suprugom, predsjednik Gradskog vijeća Davor Ćurjurić, ninski nadžupnik i dekan ninskog dekanata don. Šime Kevrić.
Program je započeo pjesmama i plesovima s prostora donje Neretve pod nazivom “Na Neretvu mjesečina pala” autora i koreografa Vide Bagura nakon čega je uslijedilo “Valpovačko”. Nastavak je donio upoznavanje s plesovima i kolima Istre. Publika je mogla uživati i u običajima Hrvatskog zagorja, posebno u najpopularnijem tamošnjem plesu “Zagorski drmešari” koji se pleše u malim i velikim krugovima u skupinama od četiri plesača gdje je do izražaja došao virtuozitet plesača koji su se strahovito brzo okretali.
Zanimljivo je bilo vidjeti “Ličko kolo”, jednan od najkarakterističnijih plesova bez glazbene potpore. Svoj nastup glazbenici uvijek rado viđenog ansambla “Lado” okončali su s dvjema međimurskim popijevkama.
Ovaj glazbeni spektakl je organizirao Grad Nin uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.