Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kolovare bez narkomanskih šprica

Autor: Katina Vrsaljko

18.07.2010. 22:00
Kolovare bez narkomanskih šprica

Foto: Vedran SITNICA



Nismo našli ništa, što ne znači da problem ne postoji. Zapravo je puno veći nego što izgleda. Istina se negdje skriva. Prošli vikend smo očistili Kapetansko igralište i područje oko Citadele i našli mnoštvo igala i ostalog narkomanskog pribora, rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge “Nada”


Oboružani zaštitnim rukavicama i hvataljkama, članovi udruga Nada i Porat krenuli su danas u čišćenje infektivnog otpada na Kolovarama. Pročešljali su šljunak i borovu šumu i nisu našli niti jednu narkomansku iglu.
– Nismo našli ništa, što ne znači da problem ne postoji. Zapravo je puno veći nego što izgleda. Istina se negdje skriva. Prošli vikend smo očistili Kapetansko igralište i područje oko Citadele i našli mnoštvo igala i ostalog narkomanskog pribora. Da svaki dan čistimo, tamo bismo svaki dan našli igle. Mislim da bi se svi odgovorni trebali puno više angažirati i skloniti ovisnike s poznatih okupljališta, rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć roditeljima ovisnika “Nada”.
Više od dvije godine članovi ovih udruga imaju redovite akcije čišćenja infektivnog otpada. Njih nekoliko volontera redovito pročešljava poznata okupljališta ovisnika. Imaju nekoliko hvataljki, a svaka od njih košta čak 300 kuna.
Čišćenje po plažama izbjegavaju ljeti pa su Kolovare počistili u svibnju. Ipak, nakon što se jedno dijete tamo ubolo na iglu, a u kratkom roku su na zadarskom području bila još dva uboda, ovi volonteri su odlučili organizirati izvanrednu akciju.
– Ne volimo čistiti po plažama ljeti jer ometamo kupače. Nije nas baš ni lijepo vidjeti, a i u svijet šaljemo jednu vrlo ružnu sliku Zadra. Ipak, morali smo opet intervenirati, upravo zbog kupača. Većina ovisnika je zaražena hepatitisom pa kad se netko ubode, postoji opasnost od zaraze. Ta opasnost nije velika jer vrućine koje vladaju ubiju virus na igli. Ipak, nikad se ne zna i treba biti oprezan, rekla je Ledenko te izrazila suosjećanje s roditeljima ubodene djece.
Naime, da bi znali jesu li im djeca zaražena, moraju čekati nalaze koji dolaze tek za tri mjeseca.