Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Previše automobila, a premalo prometne kulture

Autor: Katina Vrsaljko

18.07.2010. 22:00
Previše automobila, a premalo prometne kulture

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ima dovoljno nogostupa i pješačkih prijelaza, ali i puno nesavjesnih vozača koji ih ne poštuju. Velik broj djece s područja našeg mjesnog odbora ide u Osnovnu školu Stanovi i postavlja se pitanje sigurnosti te djece na putu do škole, rekao je Tomislav Jelenić
Područje mjesnog odbora Jazine II prostire se od Ulice Franje Tuđmana do autobusnog kolodvora, zatim Ulicom Ante Starčević do nove benzinske crpke te do vojarne Franka Lisice i do Plinare.
Područje mjesnog odbora Jazine II jedno je od frekventnijih dijelova Zadra, a kako kaže Tomislav Jelenić, predsjednik MO Jazine II, veliki promet ponekad muči stanovnike tog predjela.
– Ima dovoljno nogostupa i pješačkih prijelaza, ali i puno nesavjesnih vozača koji ih ne poštuju. Velik broj djece s područja našeg mjesnog odbora ide u Osnovnu školu Stanovi i postavlja se pitanje sigurnosti te djece na putu do škole. Ovim putem apeliram na vozače da poštuju propise, ograničenja brzine te da stanu pješacima na pješačkom prijelazu, rekao je Jelenić.
Jedan pješački prijelaz nedostaje im u Ulici Franje Tuđmana, iznad crkve Sv. Ivana.
– To je granica koja spaja mjesne odbore Jazine I i Jazine II i već godinama je vrlo frekventan, a nema pješačkog prijelaza. Razmišljali smo čak o pothodniku ili vijaduktu. Zato nas sad veseli što Grad Zadar ima u planu rekonstrukciju te prometnice, kazao je.
Jelenić dodaje da im nedostaje zelenih površina.
– Ima nešto zelenila uz Ulicu Ante Starčevića, ali to je uz cestu pa opet nije za boravak u prirodi, posebice za djecu. Ipak, imamo sportskih igrališta koji su veliki dio društvenog i rekreativnog života naših sugrađana, kao i onih iz drugih dijelova grada, rekao je Jelenić, misleći prvenstveno na igralište u vojarni Franka Lisice.
Naime, tamo je na inicijativu MO Jazine II uređena staza za trčanje, igralište, postavljene su zaštitne ograde. Jedini nedostatak je rasvjeta, čije je postavljanje bilo u planu, no odgođeno je zbog financijske situacije.
Bez obzira na to, staza za trčanje je svaki dan puna rekreativaca.
Također, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Zadar, uređeno je i košarkaško igralište.
– Javna vatrogasna postrojba nam je ustupila svoj teren koji se nalazi odmah uz njihove prostorije. U okolnim zgradama ima puno djece koja tamo igraju košarku. U planu je i uređenje dječjeg igrališta u Ulici Ante Starčevića 17, istaknuo je Jelenić.
Jelenić zahvaljuje Gradu Zadru na sportskim dresovima koje je donirao malonogometnom klubu Jazine II.
Osim malonogometnog, na području ovog mjesnog odbora djeluje i boksački klub koji koristi prostorije Mjesnog odbora.
– Prostorije našeg Mjesnog odbora su bile u derutnom stanju i trenutačno se preuređuju. Prostorije koristi i Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije i Gradska televizija Zadar, kazao je Jelenić.