Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sportsko-kulturna manifestacija okupila u Zadru Hrvate iz 24 zemlje

Autor: Andrija Prović

18.07.2010. 22:00
Sportsko-kulturna manifestacija okupila u Zadru Hrvate iz 24 zemlje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pozivam vas da prenosite istinu o borbi Hrvata za samostalnost, a posebno o Domovinskom ratu. Naši su branitelji svojom krvlju osigurali da se danas moženmo slobodno susretati – Josip Ante Sovulj, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa
Poljana Ivana Pavla II sinoć je svjedočila svečanom otvaranju drugih Hrvatskih svjetskih igara, sportsko-kulturne manifestacije koja će tijekom ovog tjedna u Zadru i okolici okupiti Hrvate iz 24 zemlje.
Nakon svečanog mimohoda reprezentacija, na pozornicu se prvi popeo Josip Ante Sovulj, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, ujedno i organizatora igara, te pozdravivši sportaše i uzvanike rekao:
– Pozivam vas da prenosite istinu o borbi Hrvata za samostalnost, a posebno o Domovinskom ratu. Naši su branitelji svojom krvlju osigurali da se danas moženmo slobodno susretati.
Sovulj je potom pozdravio Lynne Yelich, ministricu za gospodarsku raznolikost zapadne Kanade i Gorana Jandrokovića, ministra MVPEI republike Hrvatske, koji su nakon prigodnih govora proglasili druge igre otvorenim.


Mons. Bogović: Budite glasnici hrvatskih vrlina!


Svečanom otvorenju drugih Hrvatskih svjetskih igara prethodila je sveta misa koju je u prepunoj katedrali Sv. Stošije predvodio mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. U svojoj propovijedi Bogović je govorio o Hrvatima diljem svijeta koji, kako kaže, nisu otišli u svijet praznih duša i moleći pomoć.
– Naši su ljudi ugrađivali vjeru i kulturu u sva mjesta koja su nastanjivali. Ovim putem poručio bih vam da krenete njihovim putem. Da budete glasnici hrvatskih vrlina, a da istovremeno prihvatite vrline naroda i krajeva u kojima živite – istaknuo je biskup gospićko-senjski koji se osvrnuo i na aktualni trenutak hrvatske države.
– Papa Ivan Pavao II. u hrvatskom je narodu prepoznao proroka bolje budućnosti. Poželio je Hrvatskoj što brži ulazak u Europsku uniju jer je u život Europe potrebno udahnuti kršćansku dušu. U građenju života i bolje budućnosti uzor nam mogu biti hrvatski mučenici.