Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Likeri, slastice, sandale, sapuni…

18.07.2012. 22:00
Likeri, slastice, sandale, sapuni…


Nisam imala gdje raditi, nisam imala što jesti. I stala sam na cestu i počela prodavati maslinovo ulje, ukratko prepričava svoje nimalo lake početke. Danas Branka sudjeluje na brojnim hrvatskim sajmovima, a njezini proizvodi, i to ne samo maslinovo ulje, prodaju se po hotelima i suvenirnicama diljem zemlje


Džemovi, likeri,  slastice, keramika, cipele…  sve to, počevši od danas može  se isprobati i kupiti na još  jednom sajmu zdrave hrane i  tradicijskih proizvoda „Dani  sunca”. No, uz klasičnu trgovačku priču, s obzirom na  to da se redom radi o malim  obiteljskim gospodarstvima i  obrtima, ovaj sajam krije i one  često neispričane, a uvijek inspirativne ljudske priče.
Rakija od masline
Branka Aralica iz šibenskog  OPG Aralica svoj posao započela je prije osam godina iz  nužde.
– Nisam imala gdje raditi,  nisam imala što jesti. I stala  sam na cestu i počela prodavati maslinovo ulje, ukratko  prepričava svoje nimalo lake  početke. Danas, Branka sudjeluje na brojnim hrvatskim  sajmovima, a njezini proizvodi, i to ne samo maslinovo ulje,  prodaju se po hotelima i suvenirnicama diljem zemlje. I  što je najbitnije, od toga danas  živi. Danas OPG Aralica ima  razvijenu lepezu proizvoda  počevši od džemova i likera od  ručno cijeđene maraške, a inovacija je i rakija od masline čiji  recept je otkrila na Braču.
– To je jedan stari brački recept koji sam dobila od čovjeka  koji ga radi sam u konobi, s tim  da sam ga malo promijenila.  Recept postoji već dvjesto godina, no nitko za njega nije čuo  do sad, prepričava Branka koja  je i sve ostale recepture dobivala iz povijesti.
– Evo, ovaj liker od maraške i  naranče sam našla u trogirskoj  kuharici staroj dvjesto godina.  I njega sam isprobala i prilagodila. 
Dio receptura zahvaljuje i  svojoj teti Marici, kaže, a dodajmo i to kako je njezin džem  od crne smokve i oraha dobitnik zlatne medalje na 1. Hrvatskom festivalu džemova.
Svega par koraka dalje nalaze se rukotvorine Igora  Gašparovića i njegovog obrta  „Šik cipele” iz Kloštar Ivanića.  Naime, sva njihova obuća  izrađena je ručno, i to s iskustvom i umijećem triju generacija.
– Naša obitelj je podrijetlom  iz Borova, iz Vukovara gdje je  bila razvijena obućarska industrija. Radi se, dakle, o obiteljskom i tradicijskom naslijeđu, pojašnjava Gašparović  koji obuću raznih vrsta i oblika izrađuje sa svojom sestrom. Tu su sandale, cipele od  prirodnih materijala, ponajviše kože, s cijenama i više  nego pristupačnima za današnje vrijeme. Posao im zato,  kaže, i ide solidno, pa su tako i  vjerni izlagači „Dana sunca”  koji su u Zadru prisutni već  četvrtu godinu zaredom.
Sapun “Majmunska posla”
Jurica Štefančić iz OPG  Štefančić mlađi je član obitelji  koja je prije osam godina  odlučila ući u posao s lavandom. Počeli su skromno, kaže,  sadnjom lavande i izradom  vrećica punjenih tom aromatičnom biljkom. Danas,  njihov štand s kojim se na  “Danima sunca” predstavljaju  već petu godinu zaredom,  broji i druge proizvode – eterična ulja, kreme za ruke, hidrolate… A i količina zasađene lavande rasla je iz godine u godinu. Danas imaju tri  polja s oko pet tisuća zasađenih sadnica i to im je dovoljno da cijela obitelj namiri  svoje troškove, kazuje.
Izuzetno kreativan i zanimljiv štand jučer ujutro imala je i  šibenska sapunoteka. „Bolje  zob, nego rob” naziv je jednog  od njihovih sapuna, a kreatori  su dali mašti na volju i kada su  u pitanju ostali proizvodi.  „Majmunska posla” sapun je  napravljen od kikirikija i banane, a tu je i „Mala vještica”,  sapun obogaćen prigodnim  travama. Interesa jučer nije nedostajalo, a posebnu pažnju  plijenila je i krema za ruke od  konoplje. Na upit o čemu se  radi, djevojke sa štanda bi turistima jednostavno rekle da se  radi o ‘cannabisu’. Iznenađenja  i nije baš bilo, komentirale su  jučer uz smiješak.
Ovogodišnji “Dani sunca”  trajat će ukupno 12 dana, a  radno vrijeme sajma je od 8 do  23 sata.