Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Postignut dogovor s Podravkom, Adria nastavlja proizvodnju

18.07.2012. 22:00
Postignut dogovor s Podravkom, Adria nastavlja proizvodnju


– Na sastanku s novom upravom Podravke načelno smo dogovorili kvalitetniju suradnju, obećana nam je deblokada računa, a to znači da ćemo sljedeći tjedan biti u mogućnosti isplatiti radnicima dvije zakašnjele plaće i pokrenuti proizvodnju – Miodrag Lacić, direktor Adrije
Nakon višetjedne obustave proizvodnje u Adriji i neizvjesnosti radnica poslanih “na čekanje” dok se ne iznađe model za nastavak rada, iz ove riboprerađivačke tvrtke smještene u Gaženici stižu dobre vijesti. Danas je održan sastanak uprave Adrije s predstavnicima Podravke na kojem je dogovorena daljnja suradnja, a proizvodnja bi, kako nam je rekao direktor Miodrag Lacić, trebala započeti već početkom sljedećeg tjedna.
– Kriza s kojom se posljednje dvije godine suočava cijelo društvo dotaknula je i nas u Adriji. U protekle dvije godine mi smo imali 60 posto manje narudžbi, a proizvodni proces u posljednjih nekoliko godina višestruko je poskupio zbog poskupljenja sirovina – mazuta, struje i vode. Ali mi činimo sve što je u našoj moći da iznađemo način za opstanak, nastavimo proizvodnju i sačuvamo radna mjesta. Na sastanku održanom s novom upravom Podravke načelno smo dogovorili kvalitetniju suradnju, obećana nam je deblokada računa, a to znači da ćemo sljedeći tjedan biti u mogućnosti isplatiti radnicima dvije zakašnjele plaće i pokrenuti proizvodnju – optimističan je Lacić koji vjeru za opstanak na današnjem neizvjesnom i prevrtljivom tržištu ponajviše polaže u potencijale i brend koji ovaj najveći mediteranski riboprerađivač ima. Optimistični, ali ipak oprezno suzdržani su i predstavnici sindikata PP DIV-a.
– Nisam nazočio sastanku između predstavnika naše tvrtke i Podravke iako sam kao sindikalni povjerenik PP DIV-a za Adriju trebao biti pozvan, ali su me po završetku obavijestili o zaključcima. Rekli su mi da je dogovorena deblokada računa i da će već početkom tjedna započeti isplata zaostalih plaća što je bio naš uvjet za nastavak proizvodnje – kaže Mladen Marinović, dodajući kako trenutačno poslodavac radnicima duguje tri plaće i doprinose za iste. Istaknuo je kako će sve puno jasnije biti već sljedeći tjedan, odnosno već do srijede.
– Podržavam sve napore na konsolidaciji poduzeća u interesu radnika, Uprave i njihovih poslovnih partnera. Zadovoljan sam posljednjim informacijama koje sam dobio od većinskog vlasnika, ali sam ipak oprezan s donošenjem zaključaka sve dok se ne ostvari ono što smo tražili, a to je isplata dviju plaća. Bez toga nema pokretanja proizvodnje – kaže Ivica Blažević, glavni sindikalni povjerenik PP DIV-a za Dalmaciju koji je prekjučer boravio u Zadru i razgovarao s predstavnicima uprave Adrije koja danas zapošljava oko 350 radnika s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Mnogima od njih plaća zarađena u Adriji jedini je izvor prihoda zbog čega s razumijevanjem svaku informaciju o isplati i ponovnom početku proizvodnje s nestrpljenjem iščekuju.