Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Čisto more je naš forte i opća prepoznatljivost, turizam je naša nafta!”

18.07.2016. 22:00
“Čisto more je naš forte i opća prepoznatljivost, turizam je naša nafta!”


Turistička sezona u punom je jeku, a nakon provođenja velikog projekta uređenja morske obale i izgradnje sustava zbrinjavanja otpadnih voda, Zadar je postao otvoreno kupalište i jedini grad na Jadranu koji se može pohvaliti da se na svakom pedlju njegove obale može kupati u potpuno čistom moru, ponosno ističu u Turističkoj zajednici Grada Zadra dodajući kako dvije gradske plaže – Borik i Kolovare imaju plave zastave – međunarodne oznake kvalitete, uređenja i kakvoće mora.
Od Gaženice do Punta Skale
– Ova činjenica čistoće i uređenja plaža, te ostvarenog vrhunskog ekološkog standarda, kojom se ne mogu pohvaliti Split, Rijeka, Dubrovnik ili Pula, a ni velike svjetske turističke destinacije poput Cannesa ili Venecije, standard je koji postoji isključivo u Zadru i dio je dugogodišnjeg projekta izgradnje sustava zbrinjavanja otpadnih voda s pročišćivačima te uređenja morske obale. U njega su Grad Zadar i Hrvatske vode, uključujući projekt Jadran sa Svjetskom bankom, uložili više od 350 milijuna kuna. S novim projektom spajanja gradskih naselja Bokanjac, Kožino i Petrčane na postojeću mrežu odvodnje vrijednu 300 milijuna kuna, šire će područje Zadra i zadarske rivijere dobiti jedinstveni plažni prostor bez direktnih ispusta i čisto more od Gaženice do Punta Skale, najavljuju iz gradskog TZ-a napominjući kako sve više domaćih i stranih gostiju, posjetitelja i prijatelja Zadra te turista prepoznaju ove kvalitete.
– Cijeli Zadar treba imati plavu zastavu! Čisto more je naš “forte” i opća prepoznatljivost. Turizam je naša nafta! Nije problem urediti plaže i steći uvjete za plavu zastavu, ali je najskuplje i najteže održati čisto more, ističe Dražen Grgurović, zamjenik predsjednika Turističkog vijeća TZ Grada Zadra koji je tijekom izvođenja projekta obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika. Grgurović je naglasio kako nitko na samom početku ovog važnog projekta započetog prije 15-tak godina nije razmišljao o njegovoj turističkoj verifikaciji jer je bilo nužno riješiti problem onečišćenja mora, poglavito kod Jazina, a potom i izgraditi cjelokupan sustav.
– Mi danas nemamo industriju ili proizvodnju kakva je nekad postojala i bila simbol progresa, ali i izazivala problem zagađenja mora i morske obale. Danas je turizam velika i značajna gospodarska grana, a s projektom kojeg smo izveli i naša velika prednost, naglašava Grgurović.
U zadarskoj Turističkoj zajednici ističu kako je priča o Zadru kao novoj i jedinstvenoj turističkoj destinaciji dobila vjetar u leđa s izborom za najbolju turističku destinaciju u Europi.
– Slike Zadra i njegovih posebnosti obišle su svijet i domove više od dva milijuna posjetitelja belgijskog “European Best Destinations” portala koji je organizirao izbor, a sama titula došla je kao preporuka građanima Europe kako se u srcu Jadrana i Sredozemlja – krije jedinstveni turistički dragulj, ističe Grgurović dodajući kako je cijeli Zadar danas jedna velika plaža s čistim morem koju osim turista s oduševljenjem prihvaćaju i svi oni koji se bave turizmom.
Uloga Odvodnje
– Mi smo je naglašavali na svim promocijama Zadra u Hrvatskoj i inozemstvu, a to je misija od koje ne odustajemo. Uz čisto more, bogatu povijest te jedinstvenu kulturnu baštinu, imamo i druge adute poput neposrednog okruženja s pet nacionalnih i dva parka prirode koji gostima Zadra pružaju dodatne utiske o posebnosti destinacije, precizira Grgurović, dok Grgo Peronja, bivši direktor, a današnji zamjenik direktora Odvodnje naglašava kako ono što je danas golema turistička prednost Zadra – realizacija projekta čistog mora uz sve dijelove gradske obale i gradskih naselja, svoje korijene ima u početku 90-ih kada je i osnovana Odvodnja.
– Postojala su u početku dva ključna problema: 1992. godine mrežom je bilo pokriveno svega 30% područja grada, dok su Jazine bile velika sabirnica svih cjevovoda, odnosno svega što se prikupljalo iz okolnih zgrada i tvornica, a što je na koncu rezultiralo sa 115 direktnih ispusta u more. Crpna stanica Jazine rađena 1996. godine prekinula je ispust kod Ljepotice, anulirala problem i preusmjerila ga na primarno pročišćavanje, a nakon toga je uslijedio niz projekata koji su prikupljanjem svih otpadnih voda i pročišćavanjem poništili sve postojeće ispuste. Presudni trenutak dogodio se 2003. godine kada se napravio prsten oko Jazina s projektom Čiste Jazine, a onda i s projektom Čiste Kolovare koji je postojeći bazen odvojio od bolnice. Bio je to početak nove, velike priče i temelj za pregovore sa Svjetskom bankom, kaže Peronja prisjećajući se i makro projekta Čisti Jadran, kasnije Jadran, koji se odnosio i na druge gradove u Hrvatskoj.
– Ali, cijela je priča krenula iz Zadra. Makro projekt Jadran predviđao je izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kojim je Zadar 2005. godine dobio prvi stupanj pročišćavanja, a četiri godine kasnije i drugi stupanj koji biološkim pročišćavanjem s prozračivanjem zadovoljava sve europske standarde. Na tu je činjenicu ponosan i odnedavni direktor Odvodnje Ante Josip Šikić koji ističe kako danas imamo vode s kemijskim pokazateljima čistoće od preko 95, čak do 98%.
– To je fantastičan rezultat! Radi ilustracije, traži se da uređaji pročišćavanja pokažu više od 70%, što je minimalni standard prihvatljivosti u Europi, naglašava direktor iznimnu čistoću mora oko Zadra dodajući kako je Zadar jedini grad u Hrvatskoj koji ima zadovoljene sve parametre te neće plaćati takozvane penale Europskoj uniji koja je dala upute što sve do početka 2018. godine treba biti zadovoljeno.
– Kad dođe vrednovanje, Zadar može spavati mirnim snom. Usporedbe radi: Rijeka ima tek prethodno čišćenje, Split ima prvi stupanj, a Pula i Dubrovnik tek grade uređaje, zaključuje Šikić.


 NEMA DIREKTNOG ISPUSTA U MORE


– Ocjena kakvoće mora na gradskim plažama i cijelom području grada Zadra je – “izvrsno”! Nekadašnji problemi s jakim oborinama, koje su prijašnjih godina znale zemlju crvenicu spustiti direktno u more, zbog čega je u tim situacijama kakvoća bila procijenjena na vrlo dobar, od ove godine više ne postoje. Zatvoreni su svi direktni ispusti u more, pa je Zadar na svakom pedlju gradskog obalnog područja – čist k’o suza! Danas u Jazinama kod mosta golim okom možete vidjeti morsko dno i ježeve, a znamo kako je jež simbol čistog mora. Kada smo prošle godine crpnu stanicu Centar 1 i 2 iz projekta Jadran stavili u funkciju, zaokružili smo cijeli prsten oko Poluotoka i više nigdje nema direktnog ispusta u more, kaže direktor Odvodnje Ante Josip Šikić.




 PROJEKT ODVODNJE ZA BOKANJAC, KOŽINO I PETRČANE


Odvodnja priprema projektnu dokumentaciju za projekt dodatnog priključenja na sustav otpadnih voda za dobivanje sredstava iz EU, a riječ je o aplikaciji projekta vrijednog oko 300 milijuna kuna. Sredstva će biti iskorištena za podizanje stupnja priključenosti na postojeći sustav sa 75% na oko 92%.
– Riječ je o 100-tinjak kilometara mreže odvodnje prema svim gradskim naseljima koja nisu pokrivena mrežom. To su Bokanjac, Kožino i Petrčane, kaže Ante Josip Šikić te pojašnjava kako je gospodarska zona u Crnom, zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja i složenosti, za sada izvan tog projekta.
– Nismo htjeli cijeli projekt sa stotinjak kilometara mreže dovesti u pitanje zbog desetak kilometara mreže u Crnom. Moramo poštivati zadano vrijeme za aplikaciju, a čim krenemo s gradnjom, započet ćemo s pripremom projektne dokumentacije i tu ćemo zonu kvalitetno priključiti u sustav, dodaje Šikić napominjući kako je rok za izradu projektne dokumentacije do kraja ove godine, a potom, početkom iduće, slijedi apliciranje prema EU. Ako sve prođe kako je zamišljeno u drugoj polovici iduće godine započet će gradnja.