Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novo suđenje Draženu Slavici počinje u rujnu

18.07.2016. 22:00
Novo suđenje Draženu Slavici počinje u rujnu


Bivši šibenski glavni vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, ulazeći jučer u zgradu Županijskog suda u Zadru na pripremno ročište u ponovljenom postupku za kornatsku tragediju, kratko je komentirao kako očekuje da istina iziđe na vidjelo i da se mučna trakavica završi.
I u ponovljenom postupku Slavicu zastupa poznati zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović koji je najavio da će obrana sudu predočiti sve dokaze koje namjeravaju provesti, a na pripremno ročište došli su i roditelji stradalih vatrogasaca sa svojim očekivanjima – da bi se tijekom novog suđenja mogli razotkriti neki novi detalji.
Prije devet godina u požaru na Kornatima smrtno je stradalo 12 vatrogasaca, a jedan je teško ozlijeđen. Prvu, nepravomoćnu oslobađajuću presudu suca Borisa Babića ukinuo je Vrhovni sud, a spis koji sadrži oko šest tisuća stranica, od čega sama optužnica 60-ak, dodijeljen je sucu Borisu Radmanu.
Razlog ukidanja i vraćanja na ponovno postupanje bio je previd suca Babića koji je Slavici sudio po Kaznenom zakonu iz 1997., odnosno pred tročlanim, a ne peteročlanim Sudskim vijećem. Naglasio je kako vijeće Vrhovnog suda nije ulazilo u meritum predmeta je li Slavica kriv ili nije, iako je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo žalbu na oslobađajuću presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka navodeći ukupno 41 razlog. Prodanović je već tada izrazio nadu da će se spis vratiti istom vijeću, ponajviše zbog toga jer bi se u tom slučaju veći dio dokaznog postupka mogao samo pročitati. No, u međuvremenu je sudac Boris Babić imenovan predsjednikom Županijskog suda, što je optuženog Slavicu, ali i obitelji poginulih vatrogasaca, dovelo pred mogućnost da se postupak pretvori u sudsku trakavicu.
Suđenje Draženu Slavici počelo je u studenom 2010. godine nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskoga prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo koje je zastupao Zvonko Ivić iz šibenskog ŽDO-a Draženu Slavici na teret je stavljalo kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskog desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Tijekom tri godine sudac Boris Babić održao je više od 60 rasprava na kojima su saslušana 164 svjedoka i vještaka te donio oslobađajuću presudu, na koju se osim tužitelja žalio i punomoćnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević.
Kako je najavio sudac Radman, novo suđenje trebalo bi početi u rujnu ove godine.