Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Besplatni udžbenici putuju u škole

Autor: Katina Vrsaljko

18.08.2008. 22:00
Besplatni udžbenici putuju u škole


Nastavnici će biti plaćeni za kompletiranje udžbenika i to na način da će učitelji razredne nastave dobiti tri prekovremena sata, to jest 135 kuna, nastavnici viših razreda dobit će pet prekovremenih ili 220 kuna, a srednjoškolski profesori će biti plaćeni za sedam prekovremenih sati, to jest oko 300 kuna
Još je samo desetak dana do početka nove školske godine, a 9 milijuna besplatnih udžbenika je na putu do školskih klupa gdje će dočekati sve osnovce i učenike prvih i drugih razreda srednje škole. Iako ove godine nastava počinje ranije, čak 1. rujna, učenici će moći još malo uživati u ljetnim radostima ne brinući se za udžbenike, dok će njihovi roditelji odahnuti jer će besplatni udžbenici smanjiti ionako prevelike jesenske troškove. Što je još bolje, od ove godine će besplatne udžbenike dobiti i učenici drugih razreda srednje škole.
Narodne novine i dvanaest manjih distributera već su počeli preuzimati školske udžbenike od nakladnika, a neki su već na putu prema školama.
Dostavljači i razrednici
Kako kaže Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, jedan dio udžbenika stiže već danas.
– Dostavljači će nositi udžbenike po učionicama gdje će ih razrednici slagati u komplete. Mi smo u tome već uhodani, djeca su na kraju prošle školske godine uredno vratila knjige, razrednici su ih pregledali, cijeli proces je bio gotov u roku od pola sata. Jedan dio učenika je i otkupio knjige, kaže Marin te dodaje kako će za ovu godinu dobiti oko 1.500 kompleta udžbenika.
– Ove godine nam se upisalo još tridesetak učenika iz drugih škola, općina, čak i inozemstva i to poglavito u šesti razred. Za njih smo knjige naručili u jesenskom roku pa će one možda malo kasniti, ali svega tjedan dana. Izuzev toga, sve ostale će udžbenici dočekati na klupama prvog dana nastave, rekao je Marin.
Nastavnici će biti plaćeni za kompletiranje udžbenika i to na način da će učitelji razredne nastave dobiti tri prekovremena sata, to jest 135 kuna, nastavnici viših razreda dobit će pet prekovremenih ili 220 kuna, a srednjoškolski profesori će biti plaćeni za sedam prekovremenih sati, to jest oko 300 kuna.
Otkup udžbenika
U OŠ Šimuna Kožičića Benje, kaže ravnatelj Marin, nitko od nastavnika nije ni pitao za plaćanje kompletiranja udžbenika, već su svi to shvatili kao svoj zadatak.
Po nekim procjenama školske udžbenike će sveukupno kompletirati oko 27 tisuća nastavnika, a među njima će biti i profesori Gimnazije Vladimira Nazora. Kako kaže ravnatelj Rade Šimičević, kad dođu udžbenici svi će se baciti na posao, a najveći dio posla će ponijeti ipak razrednici.
– Kao i uvijek, dobro ćemo se organizirati i neće biti nikakvih problema. Prošlogodišnji prvaši su uredno vratili knjige koje će sada dobiti ovogodišnji prvaši. Ove godine u po šest razreda imamo 174 učenika prvih razreda i 174 učenika drugih razreda, rekao je Šimičević. I u Gimnaziji Vladimira Nazora ima učenika koji su knjige otkupili u pola cijene, a najčešće su se otkupljivali višegodišnji udžbenici koji će učenicima kasnije biti potrebni za državnu maturu. Ukupno je u Hrvatskoj po završetku prošle školske godine otkupljno 43.600 višegodišnjih udžbenika.
Bez obzira na to što je većina udžbenika vraćena, ove godine se tiskalo oko sedam milijuna novih udžbenika, najviše radnih bilježnica i radnih udžbenika. Tiskalo ih je 65 nakladnika od kojih su tri najzastupljenije Školska knjiga, Profil i Alfa.
Zahvaljujući besplatnim udžbenicima roditelji osnovaca će uštedjeti od 600 do 1.400 kuna, a roditelji učenika prvih i drugih razreda srednje škole oko 1.700. Uz jesensku i zimsku odjeću, školske torbe, pernice, opremu za likovnu kulturu i geometriju, bilježnice i još neke sitnice koje roditelji moraju u rujnu kupiti za svoju djecu, ušteda na udžbenicima je za većinu veliko olakšanje.